Великобритания разширява забранените за дронове зони около летищата

  • 20 февруари 2019 07:51

  • 322
  • 0
Великобритания разширява  забранените за дронове  зони около летищата
© Pixabay (архив)

Великобритания разширява забранената за полети на дронове зона около летищата на 5 км. Целта е да няма проблеми за въздушния трафик като възникналите през декември на лондонското летище Гетуик, предаде Асошиейтед прес.

Министерството на транспорта съобщи, че от 13 март сегашната еднокилометрова зона ще бъде разширена.

Работи се и върху законови промени, които ще дават на полицията по-големи права да спира и претърсва хора, заподозрени в злонамерено използване на дронове.

Министърът на транспорта Крис Грейлинг каза, че хората, които управляват дронове близо до летища, действат не просто безотговорно, а престъпно и може да бъдат изпратени в затвора".

Повече от 100 000 пътници бяха блокирани преди Коледа, след като край второто по натовареност британско летище Гетуик бяха забелязани дронове.

Британските авиационни власти съобщиха, че през 2018 г. е имало 125 опасно близки разминавания между дронове и самолети при 93 през 2017 г.

В началото на януари най-натовареното летище в Европа - лондонското Хийтроу, спря работа след съобщение за дрон и полетите бяха преустановени за около час, припомня Франс прес.

Между 19 и 21 декември летище Гетуик в Южен Лондон беше принудено да отмени или отклони хиляда полета, което засегна 140 000 пътници. Тогава по подозрение в управление на дрон беше задържана съпружеска двойка, но по-късно беше освободена без повдигане на обвинения. 

Последвайте канала на

БТА
322 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини