Подалият оставка германски президент се уреди с пожизнена пенсия от 199 000 евро годишно

  • 29 февруари 2012 21:15

  • 696
  • 0
Подалият оставка германски президент се уреди с пожизнена пенсия от 199 000 евро годишно
©

Бившият германски президент Кристиан Вулф ще получава приказна пенсия от 199 000 евро годишно до края на живота си, въпреки че подаде оставка опозорен само след 20 месеца на поста, предаде Ройтерс.

52-годишният Вулф подаде оставка на 17 февруари, заявявайки, че е загубил доверието на германците заради скандал с политическо облагодетелстване. Скандалът бе удар за канцлерката Ангела МеркелАнгела МеркелАнгела Меркел - германски политик, канцлер на ФРГ. Родена на 17 юли 1954 г. в Хамбург. Семейството се, която го избра да замести Хорст Кьолер, също оттеглил се преждевременно, напомня Ройтерс.

В германските медии се разгоря спор дали Вулф трябва да получи пенсията, която е около пет пъти по-голяма от средната заплата в Германия и над 16 пъти по-голяма от средната пенсия. Преди да стане президент, Вулф изрази мнение, че щедрата пенсия на бившите президенти трябва да бъде намалена. Но след като се оттегли, той запази мълчание по въпроса, а медиите го призоваха да не я приема.

Президентската канцелария съобщи в декларация, че условията за отпускане на пенсията са изпълнени и отбеляза, че Вулф е напуснал поста по политически причини. Бивши президенти, оттеглили се по здравословни или политически причини, имат право на пенсията, но мнозина коментатори и юристи са на мнение, че той се е оттеглил по лични причини, отбелязва Ройтерс.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
696 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини