Унгария отказва да предостави храна на кандидати за убежище, твърдят правозащитници

  • 15 февруари 2019 16:14

  • 1268
  • 2
Унгария отказва да предостави храна на кандидати за убежище, твърдят правозащитници
© Gettyimages

Унгарските власти отново са отказали да предоставят храна за кандидати за убежище в така наречената "транзитна зона" на границата със Сърбия, съобщават правозащитници, цитирани от информационния портал index.hu, предаде ДПА.

Иракска двойка е била нахранена едва в четвъртък, след като е прекарала пет дни без храна. Това е станало след спешна интервенция на Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ), заяви говорител на Унгарския хелзинкски комитет (УХК) пред портала. Двойката е била принудена да яде останки от храната на трите си деца, които са били хранени редовно, каза говорителят и допълни, че според УХК отношението към двойката представлява форма на изтезание.

През август УХК обвини Унгария, че не храни хората в транзитните зони, които са затворени от унгарската страна, но отворени откъм Сърбия. Тогава властите започнаха да предоставят храна след около две седмици.

Унгария е обвинявана, че третира сурово кандидатите за убежище по време на процедурата по разглеждането на молбите им, за да не насърчава бежанците да искат убежище.

Транзитните зони в Унгария се намират в Рьоске и Томпа. Малцина получават убежище след процедурите, които може да продължат с месеци. Междувременно кандидатите не могат да напускат оградените зони, което ги поставя в риск от малтретиране.
Унгария твърди, че те остават доброволно в зоните, защото могат да напуснат във всеки момент, макар и само в посоката, от която са дошли - Сърбия. Ако го направят, те автоматично губят правото на убежище.

Консервативният унгарски министър-председател Виктор Орбан зае твърда позиция към бежанците и мигрантите по време на кризата от 2015-16 г. Страната му беше първата, която забрани влизането им в страната и прие закони, които целят да обезсърчат мигрантите да преминават транзитно или да искат убежище.

Последвайте канала на

Нора Виткова
1268 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2019.02.15 | 20:31

2

На мюсюлманските терористи, оп... "бежанци" - нищо не трябва да се дава!

FuckEU

2019.02.15 | 16:58

1

Пропагандата да го духа, браво на унгарците!

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини