Папата осъди неравенството при достъпа до храна по света

  • 14 февруари 2019 15:34

  • 391
  • 1
Папата осъди неравенството  при достъпа до храна  по света
© gettyimages (архив)

Папа ФранцискПапа Франциск Франциск (на латински: Franciscus PP.), до избирането си Хорхе Марио Берголио – римски папа от 13 март осъди днес неравенството при достъпа до храна по света и го определи като "извратено", предаде Ройтерс.

Светият отец заяви, че ако проблемът не бъде решен, това ще доведе до големи бедствия за човечеството.

"Малцина имат прекалено много, а мнозина имат малко", каза папата, който е един от най-уважаваните гласове по въпросите на бедността и социалната справедливост.

Лидерът на Римокатолическата църква произнесе тези думи при посещение в базираната в Рим Организация на ООН по прехраната и земеделието.

"Много хора нямат храна и са оставени на произвола на съдбата, а малък брой хора са потънали в излишества. Извратената тенденция на неравенство е пагубна за бъдещето на човечеството", каза Папа ФранцискПапа Франциск Франциск (на латински: Franciscus PP.), до избирането си Хорхе Марио Берголио – римски папа от 13 март, който често подкрепя ООН в борбата й срещу глада и климатичните изменения, отбелязва Ройтерс.

В Латинска Америка, родния континент на папата аржентинец, броят на хората, живеещи в крайна бедност, през 2017 г. е нараснал безпрецедентно от близо десетилетие въпреки политиките за увеличаване на средствата за социалната сфера, сочат публикувани миналия месец данни на ООН.

"Те живеят в ужасни условия: въздухът е замърсен, природните ресурси са на изчерпване, реките са замърсени, почвата е отровена. Те нямат достатъчно вода за себе си и за посевите си, санитарната инфраструктура е крайно недостатъчна, къщите не са достатъчно и не са здрави", посочи Светият отец.

След срещите си с представители на туземното население, Франциск изтъкна, че е "парадоксално" как повече от 820 милиона от хората, страдащи от глад и недохранване, живеят в селските райони, където се произвежда най-много храна. Папата обърна внимание и на притеснителната масова миграция на латиноамериканското население от селските райони в градовете.

Последвайте канала на

БТА
391 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Киро

2019.02.14 | 16:58

1

С военния си бюджет за 1 година фащ могат да решат проблема с недохранването на хората по целия свят.

Добави коментар

Водещи новини