Цифровите технологии са ключ за персонализирано лечение и превенция на заболявания

  • 14 февруари 2019 13:13

  • 238
  • 3
Цифровите технологии са ключ за персонализирано лечение и превенция на заболявания
© Булфото (архив)

Когато говорим за електронно здравеопазване е важно да бъдем концентрирани в три ключови цели - достъп до собствените ни здравни данни, където и да отидем, да имаме възможността да получим персонализирани диагноза и лечение, и не на последно място да използваме цифрови инструменти в помощ на управлението на здравното ни състояние. Това заяви българският еврокомисар по цифровата икономика и общество Мария ГабриелМария ГабриелМария Иванова Габриел е родена на 20 май 1979 г. в Гоце Делчев.   През 1997 г. завършва Езикова при откриването днес на 14-ата Национална конференция за електронно здравеопазване, организирана от ICT Media - България и Фондация "Електронно здравеопазване България", съобщиха от Представителството на ЕК в България.

Конференцията е дни след като ЕК отправи препоръка към държавите членки за разработване на единен европейски формат за обмен на електронни здравни досиета, се отбелязва в съобщението.

Тази стъпка беше постигната след години на европейски изследвания и инициативи с цел оперативна съвместимост на здравните данни през граница. В случай, че някой претърпи злополука в друга държава членка или му се наложи лечение, трябва да бъде възможно лекарят да има достъп до здравните му данни, за да постави бързо диагноза и да реши какъв е най-добрият начин да бъде лекуван пациентът с оглед на неговата предхождаща здравна картина.

Мария ГабриелМария ГабриелМария Иванова Габриел е родена на 20 май 1979 г. в Гоце Делчев.   През 1997 г. завършва Езикова е подчертала, че внедряването на иновативни технологии в сектора на здравеопазването и грижите е бавно, а на фрагментираните инициативи липсва мащабът, чрез който да предоставят решения, отговарящи на очакванията на гражданите - например достъп до техните здравни данни или персонализирано лечение. Еврокомисарят е наблегнала на роботиката и изкуствения интелект като две от основните технологии, позволяващи напредъка на цифровизираните здравеопазване и грижи, особено когато става дума за превенция, подкрепа за независим живот на възрастните, развитието на интелигентни индивидуализирани съвети за здравето, както и насоки за поведенчески промени в начина на живот.

Комисарят е дала няколко добри примера за проекти, финансирани от ЕС, в които участва и България. Такъв е проектът SAAM, който се концентрира върху иновативните подходи, възможни благодарение на технологиите, за подкрепа на възрастното население, живеещо у дома. В тези подходи се набляга на усещане за средата и изучаване на нуждите и предпочитанията на потребителя.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
238 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
до двата червено- кафяви трола отдолу

2019.02.14 | 16:16

3

Прости хорица. Изостанали. Без бъдеще за умственото си развитие. Е, как да я разберете? Тъпи сте и такива ще си останете!

ЯЯ

2019.02.14 | 15:23

2

Тая ако въобще вдява ли за какво говори ? Клишета . На над половината българи устата им са на решето , хората нямат пари за лечение , а тя говори за екстри .

гост

2019.02.14 | 14:02

1

Куха лейка ..... кога да чакаме да направят ъпгрейд и цифровизация на интелекта и.

Добави коментар

Водещи новини