Медия от САЩ: Виктор Орбан обяви един от най-амбициозните си планове

  • 12 февруари 2019 09:12

  • 2372
  • 3
Медия от САЩ: Виктор Орбан обяви един от най-амбициозните си планове
© Getty (архив)

Противопоставящият се на имиграцията унгарски премиер Виктор Орбан призова унгарките да раждат повече деца, пише американският вестник "Ню Йорк таймс".

Изправен пред проблема с намаляващо население, недостиг на работна ръка и голяма емиграция, Виктор Орбан възприе нетрадиционен подход за увеличаването на размера и производителността на работната сила на Унгария. Той предложи университетски стипендии на студентите, които обещаят, че ще останат в Унгария, предостави унгарско гражданство на живеещи в чужбина етнически унгарци и в края на миналата година прокара закон, по силата на който работодателите могат да изискват до 400 часа извънреден труд годишно от своите служители.

В неделя обаче Орбан обяви един от най-амбициозните си планове до този момент: всяка унгарка с четири или повече деца вече няма да плаща данък върху доходите си. Премиерът в Будапеща превърна битката с имиграцията в своя запазена марка, отбелязва вестник "Вашингтон пост". Непоколебимото му противопоставяне на имиграцията в комбинация с емигрирането на младите унгарци и ниската раждаемост създадоха демографски кошмар. Населението на Унгария намалява - тенденция, която създава рискове за икономиката в дългосрочен план. Вместо да преосмисли политиката си в областта на имиграцията, премиерът заложи на предпочитаното от него решение: унгарките трябва да раждат повече деца.

"В цяла Европа се раждат все по-малко деца и отговорът на Запада на това е имиграцията. Те искат броят на имигрантите да е равен на по-малкото деца, за да се попълни бройката. Ние обаче не искаме просто бройка, искаме унгарски деца", припомня думите на Орбан британският вестник "Индипендънт".

Правителството не даде веднага подробности колко ще струват новите мерки, посочва изданието. За Орбан и партията му "Фидес" наближават изборите за Европейски парламент и местните избори в Унгария. Въпреки масовите демонстрации срещу правителството социологическите проучвания сочат, че управляващата партия има голяма преднина пред съперниците си и се ползва с подкрепата на 40 процента от избирателите, обобщава "Индипендънт".

Последвайте канала на

БТА
2372 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2019.02.12 | 11:35

3

За разлика от Орбан в България управляват герберастки простаци и предатели ! Слуги на Западни интереси !Унгарците живеят 2-3 пъти по - добре от нас ! ГЕРБ изгони 2 милиона млади българи навън и България умира ! ДОЛУ ТИКВАТА ! ДОЛУ ГЕРБ !

sdf

2019.02.12 | 10:04

1

истински държавник. не вашингтоно-брюкселско-анкарска подлога като тиквун и цвъки.

2019.02.12 | 10:19

2

яж на путин пут*ата

Добави коментар

Водещи новини