В Лондон показват наследството на Нелсън Мандела

  • 09 февруари 2019 15:02

  • 1183
  • 0
В Лондон показват наследството на Нелсън Мандела
© Getty Images/Guliver (архив)

В Лондон беше открита изложба на вещите на Нелсън Мандела - първият чернокож президент на Южна Африка, борец срещу апартейда, носител на Нобел за мир.

Няма човек, който да не е чувал за Нелсън Мандела, но много по-малко се знае за най-личната част от живота му. Лондонски музей събира 150 експоната, дарени от семейството му, които оформят едно своеобразно пътешествие през живота на Мандела.

Като човек, прекарал близо три десетилетия в затвора, времето безспорно се е превърнало в изключително важно за него. Неслучайно той никога не се разделял с любимия си часовник.

Не го сваляше от ръката си, а преди да почине ми го подари. Дядо ми беше изключително точен, ценеше своето време и това на останалите хора. Никога не закъсняваше. А независимо в коя точка на света се намираше, часовникът му винаги показваше южноафиканско време. В семейството много му се смеехме за това, но всъщност така той винаги е оставал близо до дома, казва Мандла Мандела, внук на Нелсън Мандела, цитиран от БНТ.

Билети от важни пътувания, подаръци от различни политически фигури и някои от най-интересните дрехи на Нелсън Мандела, са само част от експозицията. Сред най-любопитните е костюмът, с който е облечен по време на откриването на сесията на парламента през 96-а година.

Дядо може и вече да не е сред нас, но знам, че борбата му продължава. Той беше отдаден на битката за справедливост, за мир и за равенство, заявява Мандла Мандела.

Лондон е само първата спирка на изложбата, която след това ще обиколи още няколко европейски столици, преди да стане постоянна експозиция в родното село на Нелсън Мандела.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1183 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини