Във Великобритания беше учредена Партия на Брекзита, подкрепяна от Найджъл Фараж

  • 09 февруари 2019 08:57

  • 1103
  • 4
Във Великобритания беше учредена Партия на Брекзита, подкрепяна от Найджъл Фараж
© Getty Images/Guliver

Във Великобритания се появи нова политическа формация, наречена Партия на Брекзита (Brexit Party), съобщи Британската избирателна комисия, цитирана от Франс прес.

Партията се ползва с подкрепата на Найджъл Фараж, ревностен привърженик на раздяла без отстъпки с Европейския съюз и ключова фигура от кампанията за референдума за Брекзит през 2016 г.

Регистрацията на партията ще ѝ даде възможност да участва на избори в Обединеното кралство, и най-вече в тези за Европейски парламент през май, които може да се състоят и отвъд Ламанша, ако Брекзитът бъде отложен за след 29 март.

"Партията беше основана с пълната ми подкрепа и с намерение да участва на европейските избори на 23 май, ако дотогава Брекзитът не е станал факт", обясни Фараж пред в. "Дейли телеграф", уточнявайки, че в този случай той би участвал в изборите.
Фараж обясни, че партията е получила "стотици кандидатури" от потенциални членове, както и сериозни обещания за финансиране.

"Машината се движи", добави той.

Говорител на избирателната комисия каза за АФП, че партията е регистрирана на 5 февруари и се оглавява от Катрин Блейклок, бивш ръководен кадър в еврофобската и антиимигрантска Партия за независимост на Обединеното кралство (ЮКИП). Пред "Телеграф" тя каза, че очаква "хиляди" членове на Консервативната партия "да дезертират" от нея, за да се присъединят към нейната формация.

През декември миналата година Фараж напусна основаната и оглавявана от него близо 10 години ЮКИП, тъй като не била способна да изведе Великобритания до Брекзит.

Последвайте канала на

БТА
1103 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
бай Йордан

2019.02.09 | 17:33

3

АБЕ ФАРАЖ за какво ти е тази партия.
Просто се махайте от ЕС.

Миледи

2019.02.10 | 20:53

4

Е как за какво - появили са се обещания за сериозно финансиране. Керванът си върви, политическите пиявици си смучат.

2019.02.09 | 11:18

2

Тия лудости започват да добиват епидемични размери, определено има връзка с глобалното затопляне и повишаването на температурата.

българин

2019.02.09 | 09:49

1

Преди години такива мръшляци като Фараж са ги намазвали с катран и са ги овалвали в перушина !

Добави коментар

Водещи новини