Шведската полиция се надява, че е открила откраднатите кралски регалии

  • 05 февруари 2019 13:20

  • 574
  • 0
Шведската полиция се надява, че е открила откраднатите кралски регалии
© Pixabay

Шведската полиция съобщи, че кралските корони от XVII век, откраднати от катедрала миналата година, може да са намерени, предадоха Асошиейтед прес и ДПА.

"Всичко показва, че откраднатите погребални регалии на Карл Девети са намерени в района на Стокхолм", съобщи полицията, с уточнение, че работи да потвърди това.

По данни на в. "Афтонбладет" регалиите - две корони и кълбо на стойност 65 милиона шведски крони (около 6,5 милиона евро) са открити в кофа за боклук в предградие на столицата от охранител. Те са взети за експертиза.

В окръжният съд на гр. Ескилстун започна процес срещу 22-годишния заподозрян за кражбата. Той отрича обвиненията. Заради изследването на намерените корони процесът ще бъде отложен.

Короните и кълбото, използвани за погребенията на крал Карл Девети и кралица Кристина, бяха изложени в катедралата в град Стренгнес във витрина със сигнализационна система. Те бяха откраднати на 31 юли миналата година и обявени за международно издирване.

Крадците, вероятно двама, са избягали с велосипеди, а след това с моторница.

Единият заподозрян е заловен благодарение на ДНК, открита на местопрестъплението и на велосипед, използван от крадците за бягство. Заловен е и втори заподозрян, но срещу него не са повдигнати обвинения.

Последвайте канала на

БТА
574 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини