Центърът "Симон Визентал" похвали Германия за усилията за преследване на нацистки военнопрестъпници

  • 27 януари 2019 14:43

  • 544
  • 1
Центърът "Симон Визентал" похвали Германия за усилията за преследване на нацистки военнопрестъпници
© gettyimages

Центърът "Симон Визентал" похвали усилията на Германия за разследване и осъждане на бивши нацисти в годишния си доклад за военнопрестъпниците, предаде ДПА.

Правозащитната организация, която се бори с антисемитизма и преследва предполагаеми нацистки военнопрестъпници, приветства приетата през 2011 г. политика за наказателно преследване, която позволява всеки, служил в концлагер или в "отряд на смъртта" на СС, да бъде обвинен само въз основа на службата си. Публикуван от 2002 г. насам, тазгодишният доклад на Центъра обхваща периода от 1 април 2017 г. до 31 март 2018 г. и е разпространен по повод Международния възпоменателен ден на Холокоста. През този период в Германия са били повдигнати три обвинения и е било подадено искане за екстрадиция от Полша. Общо от 1 януари до март 2018 г. по света са били осъдени 105 нацистки военнопрестъпници, отбелязва Центърът.

Миналата година Канада отново лиши от гражданство 94-годишния Хелмут Оберлендер, служил в група "Д" на отрядите на смъртта на СС. Той е обвинен, че е скрил нацисткото си минало при получаването на гражданство през 1960 година. Канадските власти лишават Оберлендер от гражданство за четвърти път. Предишните решения бяха отменени от съда след успешно обжалване на неговите адвокати, припомня ДПА.

По повод Международния възпоменателен ден на Холокоста бивши затворници от концлагера Аушвиц положиха цветя пред стена, до която са се извършвали екзекуции. На този ден преди 74 години съветските войски освобождават лагера, припомня АП. Оцелелите концлагеристи носеха шалове на райета, напомнящи за униформите им. Някои от тях бяха маркирани с буквата "Р", с която нацистите обозначавали поляците. Планира се по-късно днес край руините на газовите камери да се проведе церемония в памет на най-малко 1,1 милиона души, убити в Аушвиц, както и на всички жертви на Холокоста.

Германският външен министър Хайко Маас заяви в интервю за в. "Велт ам зонтаг", че е необходимо да се запази паметта за жертвите на националсоциалистите и да се води борба с непознаването на събитията от онова време сред младото поколение, предаде ТАСС. "Нашата култура на паметта се разрушава, подложена на натиска на крайнодесните", предупреди той и припомни, че според проучване на Си Ен Ен 40 на сто от запитаните са казали, че не знаят почти нищо за Холокоста. "Това са шокиращи цифри, които не трябва да приемаме просто така", подчерта външният министър, припомняйки, че скоро няма да останат живи свидетели на нацистките престъпления. В същото време омразата и ксенофобията се разпространяват по-бързо отпреди, "с едно кликване на мишката", отбеляза Маас.

Полският крайнодесен активист Пьотр Рибак и около 45 други националисти се готвят да влязат в лагера Аушвиц, за да положат венец в знак на протест срещу политиката на полското правителство. Според тях на честванията се отбелязва само паметта на убитите евреи, но не и на поляците и лицата от друга националност, съобщи БТА, цитирайки АП.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
544 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Палестинец

2019.01.27 | 15:11

1

А еврейските (ционостки )военнопрестъпници няма кой да ги съди,нито спре !

Добави коментар

Водещи новини