Шведският парламент преизбра социалиста Стефан Льовен за премиер

  • 18 януари 2019 12:33

  • 296
  • 1
Шведският парламент преизбра социалиста Стефан Льовен за премиер
© Getty (архив)

Шведският парламент преизбра днес лидера на социалдемократите Стефан Льовен за премиер на страната, предадоха световните агенции.

Това ще е втори мандат на поста за Льовен, който е министър-председател на Швеция от 2014 г. (след парламентарните избори на 9 септември като изпълняващ длъжността). 115 депутати от 349-членния еднокамарен парламент, Риксдага, гласуваха в подкрепа на премиера при 153 против и 77 въздържали се. В Швеция, за да бъде утвърден министър-председател, е достатъчно да няма мнозинство срещу него в парламента, отбелязва Ройтерс. Гласуването сложи край на политическата безизходица, в която Швеция изпадна преди повече от четири месеца след парламентарните избори през септември, които не излъчиха ясен победител. Тогава левоцентристката коалиция начело с Льовен и десноцентристкият съюз на практика получиха равни резултати и националистическата, антиимигрантска партия Шведски демократи, която постигна силен резултат, изглеждаше в позиция на балансьор. Миналата седмица обаче премиерът социалдемократ постигна историческа сделка с Партията на центъра, Либералите и Зелените. Така той получи подкрепата на десно- и левоцентристки формации и не позволи на Шведските демократи да имат глас в политиката, отбелязва Ройтерс.

Франс прес посочва, че в съответствие с договореното програмно споразумение новото правителство на малцинството ще включва социалдемократите на премиера и Зелените и ще бъде поддържано в парламента от Партията на центъра и Либералите, които бяха в опозиция през първия мандат на Льовен. При гласуването днес шведският премиер бе подкрепен от своите социалдемократи и от Зелените. Депутатите от Партията на центъра, Либералите и от Лявата партия се въздържаха, а колегите им от десницата гласуваха против Льовен.

Последвайте канала на

БТА
296 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2019.01.18 | 17:21

1

СОЦИАЛИСТИЧЕСКА КОЧИНА

Добави коментар

Водещи новини