Парламентът в испанската област Андалусия утвърди консерватор за регионален премиер

  • 16 януари 2019 21:50

  • 553
  • 0
 Парламентът в испанската област Андалусия утвърди консерватор за регионален премиер
© Getty Images/Guliver (архив)

Парламентът на испанската автономна област Андалусия утвърди представителя на Народната партия (НП) Хуан Мануел Морено за премиер на регионалното правителство, предадоха Франс прес и ТАСС.

Морено, който ще оглави кабинет, съставен от консервативната НП и либералната формация "Сиудаданос" ("Гражданите"), бе избран с гласовете на 59 от общо 109 депутати.

Мнозинството, издигнало на власт регионалния лидер на Народната партия, стана възможно благодарение на 12-те гласа на малката крайнодясна партия "Вокс". Миналата седмица тя подписа с НП споразумение за утвърждаване на Морено, но няма да участва в регионалното правителство.

В първото си изказване пред андалуския парламент регионалният водач на "Вокс" Франсиско Серано изтъкна днес, че партията му "е дошла да отговори на исканията на многото недоволни испанци и жители на Андалусия, които не се чувстват представлявани от нито една политическа" сила.

"Вокс" "беше демократичният инструмент, който сложи край на социалистическия режим" в областта, управлявана от партията на испанския премиер Педро Санчес от 1982 г., заяви Серано.

Последвайте канала на

БТА
553 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини