ЕП: Основните права са застрашени в няколко държави от ЕС

  • 16 януари 2019 19:50

  • 767
  • 0
ЕП: Основните права са застрашени в няколко държави от ЕС
© gettyimages (архив)

Европейският парламент прие днес резолюция, в която се отчита, че насилието и дискриминацията срещу жените все още съществуват в ЕС.

Според евродепутатите институциите на ЕС не защитават достатъчно върховенството на закона и европейските ценности, съобщи пресслужбата на ЕП. Европейският парламент осъжда възхода на крайнодесните движения, както и омаловажаването на езика на омразата. В някои страни от ЕС се нарушават основните права на мигрантите и търсещите убежище, се допълва в документа.

Резолюцията осъжда всички видове насилие срещу жените и призовава държавите в ЕС, които все още не са одобрили Истанбулската конвенция, да направят това "незабавно". ЕП осъжда действията, предприети в някои страни от ЕС, за отслабване на разделението на властите и независимостта на съдебната система. Евродепутатите порицават институциите на ЕС за "тяхната неефективност за прекратяването на сериозните и постоянни нарушения" на ценностите в Общността. Върховенството на закона трябва да се оценява редовно и безпристрастно, на основата на обективни показатели във всички държави от ЕС, се добавя в резолюцията.

ЕП осъжда нарастващите ограничения на свободата на словото и свободата на събранията в ЕС, и допълва, че подаването на сигнали за нарушения е от решаващо значение за разследващата журналистика и свободата на медиите. ЕП изразява дълбока загриженост от заплахите, натиска и опасностите, пред които са изправени европейските журналисти.

Евродепутатите заявяват, че езикът на омразата се омаловажава и осъждат възхода на крайнодесните движения. Те подчертават необходимостта от борба с нарастването на антисемитизма и ислямофобията, както и с продължаващата дискриминация на лесбийките, гейовете, бисексуалните, транссексуалните и интерсексуалните хора (ЛГБТИ) в ЕС. ЕП изразява съжаление, че през миналата година не е имало "никакво значително подобрение" по отношение на приобщаването и основните права на ромите.

ЕП призовава Съвета на ЕС да прекрати застоя в преговорите по промяна на правилата за миграцията. Евродепутатите насърчават националните власти да улеснят предоставянето на хуманитарни визи на търсещите международна закрила. ЕП посочва нарушенията на правата на мигрантите и търсещите убежище в някои страни от ЕС, като неосигуряването на ефективен достъп до процедури за убежище или на ясна информация за правните средства за защита след решение за връщането им.

Последвайте канала на

БТА
767 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини