Започнаха дебатите по вота на недоверие в британския парламент

  • 16 януари 2019 18:00

  • 640
  • 0
Започнаха дебатите по вота на недоверие в британския парламент
© Pixabay

Лидерът на британските лейбъристи Джереми Корбин откри дебатите по внесения от него вот на недоверие срещу правителството на премиера Тереза Мей, предадоха световните агенции. Корбин внесе вота снощи, след като Камарата на общините отхвърли с голямо мнозинство споразумението на Мей с ЕС за Брекзит. Лидерът на лейбъристите заяви, че министър-председателката оглавява едно "зомби правителство".

Кабинетът трябва да свика нови избори, след като сделката на Мей за Брекзит бе отхвърлена от долната камара на парламента, призова той. "Ако едно правителство не може да прокара законодателството си през парламента, то трябва да се отиде на нови избори, за да се получи нов мандат", каза Корбин.

Лидерът на лейбъристите обвини министър-председателката, че е пропиляла две години в преговорите за Брекзит, като е действала в името на своите "тесни партийни интереси" въпреки силното несъгласие както на депутатите консерватори, подкрепящи оставането в ЕС, така и на депутатите консерватори, подкрепящи Брекзит.

По повод призивите на Корбин за нови избори, Мей заяви, че изборите биха били най-лошото нещо, което може да направи Великобритания сега, и това би означавало отлагане на Брекзит, предаде Ройтерс. Тя изрази увереност, че правителството може да спечели вота на недоверие в парламента днес.

Едни предсрочни парламентарни избори биха задълбочили разделението, когато страната се нуждае от единство, биха предизвикали хаос, когато има нужда от сигурност, и биха предизвикали закъснение в момент, в който страната трябва да се придвижи напред, предупреди Мей.

Последвайте канала на

БТА
640 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини