11-та жертва на лавините в Австрия

  • 15 януари 2019 19:38

  • 751
  • 0
11-та жертва на лавините в Австрия
© Pixabay (архив)

Чешки ски инструктор загина днес при лавина в Австрия.

Това е 11-тата поред жертва в алпийската страна за тази зима след достигналите исторически нива снеговалежи, предаде БТА, цитирайки ДПА. Двайсет и четири годишният мъж карал ски извън обозначените за това писти заедно с баща си в планината Анкогел в Южна Австрия, когато бил завлечен и затрупан от снежната маса, заяви австрийската полиция. Броят на загиналите при лавини от ноември е двойно по-голям в сравнение със средните дългосрочни стойности според Борда за алпийска сигурност - платформа, събираща статистически данни за злополуки.

Количеството на снежната покривка, натрупала се от началото на новата година, е рекордна в няколко ски курорта като например отчетените 283 см в Зефелд в Тирол. Друг тиролски курорт, Хохфилцен, е затрупан от 451 см сняг - подобно нещо се случва веднъж на сто години, както заявиха метеоролозите.

Зимното време роди и истории с щастлив край.Тази сутрин 60 гости и служители успяха да се евакуират от две австрийски планински хижи, след като те бяха затрупани от лавини. Австрийските телевизия показа любителски кадри как снегът от лавините е изпочупил прозорците и е засипал стълбището на едната от тях, намираща се в курорта Рамсау.

Четиригодишно момче се размина на косъм със смъртта в швейцарския град Нефелс, след като падна от балкон от височина 7 метра, съобщи швейцарската полиция. Детето не получило никакви наранявания, защото падането му било омекотено от натрупалия се през последните дни дълбок сняг, добави пред ДПА говорител на полицията. През последните дни алпийските региони в Швейцария, Южна Германия и Австрия се опитват да се справят със суровата зима.

В австрийската провинция Залцбург към днешния ден около 40 000 граждани и туристи продължаваха да са откъснати от света заради снега. Днес обаче снеговалежите отслабнаха и в няколко региона предупрежденията за лавини бяха понижени с една степен от най-високото равнище, тоест от "много голяма опасност" на "голяма опасност".

Последвайте канала на

Филип Епитропов
751 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини