Рим и Ватиканът се скараха за монетите във фонтан Треви (култови кадри от забелижителността)

  • 14 януари 2019 10:29

  • 1390
  • 1
Рим и Ватиканът се скараха за монетите във фонтан Треви (култови кадри от забелижителността)
© Getty (архив)

Скандал за хвърляните в легендарния римски фонтан Треви избухна между управата на италианската столица и Ватикана, предаде Би Би Си.

Кметицата на вечния град Вирждиния Раги поиска сумата от приблизително 1,5 млн. евро, които остават туристите всяка година, да отива в управата на Рим и парите да бъдат използвани за подобряване на инфраструктурата на столицата на апенинската държава.

Думите на управничката бяха посрещнати остро от страна на Католическата църква. "Ако желанието на Раги бъде приложено на практика, това  означава, че ние няма да можем да подпомагаме най-бедните и най-нуждаещите се хора", каза отец Бенони Амбарус. Той припомни, че хвърлените монети се събират и парите отиват за благотворителност.

Фонтанът "Треви" е изграден преди повече от три века. Забележителността всяка година е посещавана от хиляди туристи. Традицията да се хвърлят монети в него датира от 1954 г. Тогава на екран излиза комедията Three Coins in the Fountain с едноименната песен, изпълнена от Франк Синатра.

"Треви" придобива още по-голяма слава през 1960 г. Тогава шведската актриса Анита Екберг и звездата на италианското кино Марчело Мастрояни заснемат станалата вече класическа сцена от култовия филм "Сладък живот" на Федерико Фелини.

Последвайте канала на

Валери Зайцев
1390 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Минимум грамотност трябва

2019.01.14 | 13:10

1

Скандал за хвърляните (КАКВО) в легендарния римски фонтан Треви избухна между управата на италианската столица и Ватикана, предаде Би Би Си.

Добави коментар

Водещи новини