Британските военни подготвят ключови министерства за Брекзит без сделка

  • 13 януари 2019 13:00

  • 1810
  • 2
Британските военни подготвят ключови министерства за Брекзит без сделка
© Pixabay

Над десетина военни плановици са изпратени от британското министерство на отбраната в ключови министерства във връзка с подготовката на страната за излизане от ЕС, съобщава днес в. "Обзървър", цитиран от ДПА.

Шестима военни плановици са изпратени в правителствения секретариат, четирима в пограничната служба на страната, трима в министерството на външните работи и един в министерството на транспорта, уточнява неделното издание. Запознати с въпроса казват, че някои министерства са поискали помощ с планирането за сценарий, при който Великобритания напуска Евросъюза без сделка.

Ако на 29 март страната излезе от ЕС без споразумение за търговията и границите, правилата на съюза няма вече да се прилагат за Великобритания, която също така няма да бъде обхваната от общите споразумения като например общите правила за въздушния трафик или търговските споразумения с трети страни.

По-рано тази седмица министерството на транспорта изпробва неизползваемо летище като спешен паркинг за камиони, който да се използва в случай на хаос по границите. През декември министерството подписа споразумения на стойност 108 милиона британски лири (137 милиона долара) за допълнителни преминавания с ферибот за товарни превози.

Сухопътната граница със Северна Ирландия и Република Ирландия също ще представлява голям проблем, ако не се постигне споразумение. Усилията тази граница да остане отворена са един от акцентите на преговорите по Брекзита.

Последвайте канала на

БТА
1810 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
БгEXIT

2019.01.13 | 14:50

1

Нииии-сме следващите урааа урааааа с РУСИЯ ще сме с РУСИЯ ще сме по добре

2019.01.13 | 16:57

2

Комик- тя Рассия е в тежка криза, а нашия се лези предателски и антибългарски!

Добави коментар

Водещи новини