51 имигранти акостираха на италианския бряг

Петдесет и един мигранти, представящи се за кюрди, акостираха рано тази сутрин на италианския бряг, предаде АФП.

Според вътрешното министерство на Рим това е първият случай на пристигнали по море в Италия имигранти за тази година. Броят им през миналата година бе 23 370, като близо 13 000 от тях дойдоха от Либия, а останалите от Тунис, Турция и Алжир. Преминаващите през Турция имигранти често са превозвани с платноходни кораби от украински или руски трафиканти и са стоварвани нощно време на морските брегове в Южна Италия. С платноходка пристигна в Италия и групата от 51 мигранти в ранните часове на днешния ден. Жителите на Торе Мелиса в Калабрия бяха събудени около 04:00 ч. местно време (05:00 ч. българско) от виковете на имигрантите, чиято платноходка се преобърна на няколко метра от брега, съобщиха италианските медии.

Благодарение на проявената от местните жители солидарност кмигрантите бяха откарани в намиращ се наблизо хотел, където имаха възможност да се изсушат и стоплят, преди да бъдат изпратени по-късно през деня в център за настаняване. В групата имигранти има шест жени и четири деца, сред които и бебе на няколко месеца. Италианските власти задържаха двама мъже, за които се подозира, че са трафикантите на групата.

Въпреки изразената от италианския вътрешен министър и лидер на крайнодясната партия "Лига" Матео Салвини решимост незаконните шмигранти да не бъдат допускани до бреговете на Италия, те продължават да достигат до италианската територия по море.

След като Салвини стана министър на 1 юни миналата година, вътрешното министерство преброи 9930 пристигания на имигранти на италианските брегове.

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

EU

още

Анкета

Какъв ще бъде президентският мандат на Джо Байдън?

Какъв ще бъде президентският мандат на Джо Байдън?

Избрано от Интернет