Италия пада от 21-во на 33-то място в годишна класация на демокрациите

  • 09 януари 2019 07:20

  • 326
  • 0
Италия пада от 21-во на 33-то място в годишна класация на демокрациите
© Pixabay

Италия, управлявана от антисистемни популисти от юни миналата година, спадна от 21-во на 33-то място в класацията на демокрациите за 2018 г. на експертната група "Икономист интелиджънс юнит", предаде Франс прес.

Спадането на Италия в класацията се дължи предимно на мерките, въведени от крайнодясната партия Лига на вицепремиера Матео Салвини, силният човек в правителството, посочва АФП. Неговата партия се съюзи в управляваща коалиция с антисистемното движение Пет звезди на Луиджи ди Майо, но той не е критикуван в доклада на "Икономист интелиджънс юнит" (ИИЮ).

В Италия има дълбоко разочарование от политическите институции, включително парламента и политическите партии, което се изразява в подкрепа за силови личности, заобикалящи политическите институции, посочват експертите. Матео Салвини често говори против чужденците и се обяви за изгонване на ромите, настанили се в жилища нелегално, въпреки присъдата на Съда на Европейския съюз.

Италия бе порицана от новия Върховен комисар на ООН за правата на човека - чилийката Мишел Бачелет, в първата реч, която тя произнесе през септември, напомнят експертите. Тя разкритикува решението на Салвини да затвори италианските пристанища за кораби, оказващи помощ на мигранти, и обяви, че в Италия ще отиде екип, който да проучи информациите за рязко зачестили прояви на насилие и расизъм срещу мигрантите, хората от африкански произход и ромите. Всичко това засилва опасността за незачитане и ограничаване на гражданските свободи, смятат експертите на ИИЮ.
 

Последвайте канала на

Нора Виткова
326 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини