Летище Гетуик нормализира работата си

  • 22 декември 2018 12:16

  • 428
  • 1
Летище Гетуик нормализира работата си
© gettyimages

Лондонското летище Гетуик съобщи, че пистата му вече е отворена, а операторът му възнамерява да изпълни всички полети, предвидени за днес.

От сряда късно вечерта до изминалата нощ летището на няколко пъти затваряше от съображения за сигурност заради летящи над територията му дронове. Всичко това обърка трафика в дните преди натоварения предпразничен уикенд, съобщи БТА, цитирайки Ройтерс и ДПА. "Пистата ни е отворена и възнамеряваме да изпълним цялото си разписание за събота, 22 декември", се казва в качено тази сутрин съобщение на сайта на летището. Пътниците са предупредени, че е възможно да има закъснения и отменени полети. Управата на летището се извини на пътниците за неудобствата, по подчерта, че е било най-важно да се гарантира сигурността на полетите. Съобщението беше публикувано няколко часа след като полицията в графство Съсекс каза, че е арестувала снощи двама души за "криминално използване на дронове", объркало плановете на десетки хиляди пътници. Арестуваните са са мъж и жена, те са били задържани "в района на Гетуик", предаде агенция Прес асосиейшън. Разследването продължава.

Десетки хиляди пътници бяха засегнати, а стотици полети - отменени по време на 36-часово прекъсване на работата на летището, след като в сряда бяха забелязани първите дронове. Това продължи до вчера през деня, когато работата на летището беше възобновена. Снощи обаче летището отново беше затворено, отново заради потвърдено засичане на дрон. Малко след това полетите бяха възобновени, това стана, след като летището написа в Туитър, че са взети "военни мерки". "Военните мерки, които сме взели на летището, ни осигуриха необходимите гаранции да отворим нашето летище", се казва в съобщението. Ройтерс съобщи, че армията е разположила "военна технически средства", за да пази летището. Не се уточнява какви точно мерки са били взети.

Вчера изпълнителният директор на Гетуик Стюарт Уингейт заяви, че полетите на дроновете са били "доста целенасочени" и несъмнено са имали за цел да затворят летището и да предизвикат максимално нарушаване на работата му в навечерието на Коледа. Такива събития са едно от основните стратегически предизвикателства за въздухоплаването в страната, по което всички заедно - авиационният сектор, правителството и съответните институции - бързо трябва да вземем отношение, каза той.
Полицията заяви, че няма данни да става дума за тероризъм.

Във Великобритания пускането на дронове в радиус от километър от летище беше забранено през юли, но представители на авиационния сектор и депутати призоваха тази зона да бъде увеличена на 5 км. Прес асосиейшън съобщи, че летище Гетуик използва разработена в Израел система, която може да засича дронове с радар и да заглушава комуникацията между дрона и оператора му. Гетуик е второто по големина летище на Лондон.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
428 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
1

2018.12.22 | 13:28

1

НЕМА ПО- ВАЖНА НОВИНА , ТРИ ДЕНА НЕ СЪМ СПАЛ.

Добави коментар

Водещи новини