Великобритания договори с три държави извън ЕС реципрочни права на гражданите след Брекзит

  • 21 декември 2018 07:24

  • 5104
  • 0
Великобритания договори с три държави извън ЕС реципрочни права на гражданите след Брекзит
© Getty Images/Guliver

Исландия, Лихтенщайн и Норвегия постигнаха споразумение с Великобритания, гарантиращо правата на техните граждани след предвиденото ѝ излизане от Европейския съюз, предаде ДПА.

В съвместно изявление, разпространено вчера, четирите държави заявяват, че споразумението "ще защитава правата на нашите граждани, след като Обединеното кралство напусне ЕС, и ще осигури сигурност на бизнеса".

Исландия, Лихтенщайн и Норвегия не са членове на ЕС, но са част от Европейското икономическо пространство - свободна търговска зона.

"С това споразумение норвежките и британските студенти и служители, които живеят във Великобритания и Норвегия, ще могат да продължат, както досега", каза норвежкият външен министър Ине Ериксен Сьорейде.

"Целта ни е Брекзит да включва колкото се може по-малко промени за норвежците във Великобритания и за британците в Норвегия", добави Сьорейде в изявление, разпространено от външното ведомство в Осло.

Сделката с държави извън ЕС до голяма степен повтаря споразумението, договорено наскоро от Великобритания и общността.

Сделката с Исландия, Лихтенщайн и Норвегия няма да влезе в сила докато британският парламент и Европейският парламент не одобрят сделката за напускането, отбелязва БТА.

Около 20 000 норвежци живеят във Великобритания, а в Норвегия британците са са 15 000, обяви външното министрество.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
5104 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини