Румънското правителство оцеля след вот на недоверие

  • 21 декември 2018 06:48

  • 454
  • 0
Румънското правителство оцеля след вот на недоверие
© pixabay

Лявоцентристкото правителство на Румъния оцеля днес след вот на недоверие в парламента, както се очакваше, няколко дни преди страната да поеме за първи път ротационното председателство на ЕС на фона на тревоги у дома и в чужбина заради опитите за отслабване на усилията в борбата с корупцията, съобщава агенция Ройтерс.

Стъпките за реформиране на съдебната система и за отстраняване на висши прокурори доминират в обществения дневен ред, откакто Социалдемократическата партия дойде на власт в началото на 2017 г., а заплахите за независимостта на съдебната система могат да засилят отдалечаването от демократичните ценности в някои от източните членки на ЕС.

Промените в наказателните кодекси и други правосъдни закони предизвикаха критики от страна на Европейската комисия, Държавния департамент и хиляди магистрати, както и най-големите улични протести от десетилетия, припомня агенцията. Лидерът на социалдемократите Ливиу Драгня, който има условна присъда за изборни злоупотреби и обжалва друга присъда за злоупотреба със служебно положение, подтиква правителството на премиера Виорика Дънчила към по-нататъшни промени, включително извънредно постановление за амнистия и помилване. Центристката опозиция, която внесе вота на недоверие, заяви, че управляващата СДП и коалиционният партньор АЛДЕ са заплаха за върховенството на закона и икономическата стабилност на страната.

"Всеки час допълнително с Драгня и Дънчила на власт е заплаха за Румъния", заяви лидерът на партия Съюз за спасение на Румъния Дан Барна. "Вотът не е заради политическа борба, а за бъдещето на нашите деца". Но само 161 народни представители от фрагментираната опозиция подкрепиха предложението, далеч под необходимите 233 гласа, т.е. над 50 процента, изисквани от конституцията.

"Няма да подам оставка, защото съм уверена, че Румъния е на прав път", заяви пред депутатите премиерът Виорика Дънчила.

Вчера правителството обяви планове да наложи от януари такси върху банковите активи, таван на цените на газа, данък върху оборота на енергийните и телекомуникационните компании, както и да разреши на румънците да се оттеглят от задължителната частна пенсионна система. Планираният извънреден указ, който бе представен без оценка на въздействието и без консултации със синдикатите и бизнес организациите, предизвика спад на букурещката фондова борса в два поредни дни.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
454 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини