Франция преговаря със САЩ за графика на изтеглянето от Сирия

  • 20 декември 2018 17:41

  • 482
  • 0
Франция преговаря със САЩ  за графика на изтеглянето от Сирия
© gettyimages (архив)

Франция и съюзниците от коалицията срещу "Ислямска държава" обсъждат със САЩ графика и условията на изтеглянето на американските войски от Сирия. Вашингтон обаче трябва да вземе предвид стабилността на региона, за да не бъде допусната нова хуманитарна криза. Това се казва в днешно изявление на френското министерство на външните работи, цитирано от Ройтерс.

"Ние и партньорските държави от международната коалиция преговаряме с Вашингтон по графика и условията, по които ще бъде изпълнено решението на САЩ да се изтеглят", заяви френското дипломатическо ведомство. 

"В следващите седмици Франция ще внимава да бъде гарантирана сигурността на всички партньори, включително на Сирийските демократични сили. Защитата на населението в Североизточна Сирия и стабилността на тази зона трябва да бъдат взети предвид от САЩ за избягването на нова хуманитарна криза и всякакво завръщане на терористите", допълва министерството.

Великобритания от няколко дни е обсъждала с правителството на Тръмп решението му да изтегли войските от Сирия, заяви днес говорителят на премиера на Обединеното кралство Тереза МейТереза Мей Тереза Мей - британски политик Тереза Мей (по баща Брейзър) е родена на 1 октомври 1956 г. в.Той каза това в отговор на въпрос дали Великобритания е била уведомена предварително за решението.

Внезапната смяна на курса на САЩ по въпроса за Сирия е изненадваща и крие риска да навреди на борбата срещу "Ислямска държава", заяви днес германският министър на външните работи Хайко Маас.

"Ислямска държава" беше изтласкана, но заплахата все още не е изчезнала. Има опасност последиците от това решение да навредят на борбата с "Ислямска държава" и да поставят под риск вече постигнатите успехи", каза той.

Последвайте канала на

БТА
482 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини