"Репортери без граници": Случаите на насилие срещу журналисти са се увеличили тази година

  • 18 декември 2018 12:11

  • 334
  • 1
"Репортери без граници": Случаите на насилие срещу журналисти са се увеличили тази година
© Getty Images

След три години на нисходяща тенденция случаите на насилие срещу журналисти са се увеличили тази година, заяви "Репортери без граници" в публикувания си днес годишен доклад, цитиран от Франс прес.

Осемдесет журналисти са убити тази година в света заради професионалната си дейност. За сравнение: убитите миналата година са 65.

Сред жертвите тази година 63-ма са професионални журналисти, 13 са непрофесионални журналисти, а четирима - сътрудници на медии.

През последните десет години общият брой на убитите професионални журналисти е над 700 души.

Особено силен отзвук получиха убийствата на саудитския журналист Джамал Хашоги и на словашкия разследващ журналист Ян Куциак. Сред журналистите, чиито убийства са получили голям отзвук, е посочена и Виктория Маринова.
Разпалваната от политици, религиозни водачи и бизнесмени омраза срещу журналистите има сериозни последици и води до тревожно увеличаване на случаите на насилие срещу тях, заяви генералният секретар на "Репортери без граници" Кристоф Делоар.

Убитите тази години журналисти са предимно мъже (77 от общо 80). Страната с най-голям брой убити журналисти е Афганистан (15 убити), на второ място е Сирия с 11.

"Репортери без граници" отбелязва, че близо половината от тазгодишните жертви са в страни, където няма военни действия, като например Мексико с 9 убити журналисти.

Осем са убитите журналисти в Йемен, а в Индия и САЩ са по шест.

Освен убийствата се е увеличил и броят на задържаните журналисти. Тази година те са 348 в сравнение с 326 през миналата година. Пет са страните, където са задържани повече от половината от общия брой на задържаните в света журналисти: Иран, Саудитска Арабия, Египет, Турция и Китай. Китай е на първо място в тази класация със 60 задържани журналисти.

Повишил се е и броят на журналистите, взети за заложници. Той е 60 тази година в сравнение с 54 през миналата. Петдесет и девет от случаите на взетите за заложници журналисти са в Близкия Изток (Сирия, Ирак и Йемен).

"Репортери без граници" отбелязва и три случая на изчезнали тази година журналисти. Два от тях са в Латинска Америка, а един е в Русия.

Последвайте канала на

БТА
334 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2018.12.18 | 14:29

1

Върху рядко лайно(журналист) не се хвърля камък

Добави коментар

Водещи новини