Парижката полиция се готви за най-лошия сценарий на утрешните протести

  • 14 декември 2018 14:26

  • 1010
  • 2
Парижката полиция се готви за най-лошия сценарий на утрешните протести
© Gettyimages

В очакване на петия пореден уикенд на бурни протести в Париж началникът на полицията днес каза, че във френската столица отново ще бъдат разположени бронирани машини и хиляди полицейски служители, предаде Асошиейтед прес.
Пред радио Ер Те Ел префектът на полицията Мишел Делпюеш каза, че силите за сигурност смятат да разположат в града същия брой хора и техника като миналия уикенд - 8000 полицаи и 14 бронирани автомобила.


Делпюеш отбеляза, че за разлика от преди по улиците на Париж ще има повече полицейски патрулни групи, които ще задържат вандали, каквито преди седмица вилняха в района на "Шан-з-Елизе", като рушиха и извършваха грабежи. Миналия уикенд полицията арестува над 1000 души в Париж, а 135 души бяха ранени, включително 17 полицаи.

Шести участник в протестите на "жълтите жилетки" загина тази седмица, след като беше блъснат от камион на издигната от протестиращите барикада.

Въпреки призивите на властите към "жълтите жилетки" да прекратят протестните действия движението, разтърсващо страната, не показва признаци да отслабва.

"Миналата седмица до голяма степен успяхме да се справим с жълтите жилетки, но станахме свидетели и на погроми и грабежи, извършвани от престъпници. Целта ни ще е да упражним по-сериозен контрол в това отношение", заяви шефът на парижката полиция.

В опит да снижи напрежението в страната, френският президент Еманюел Макрон призна, че отчасти е отговорен за гнева зад антиправителствените протести. Той огласи редица мерки за подобряване на покупателната способност на френските работници, но отказа да възстанови данъка върху богатството.

Много протестиращи изразиха разочарование от мерките, а някои профсъюзи призовават за стачки в страната.
"Най-доброто средство е да се стачкува", заяви Филип Мартинез, водач на синдиката Обща конфедерация на труда. "В тази страна има неравенство и трябва да накараме шефовете на големи компании да плащат", добави той.

Последвайте канала на

Нора Виткова
1010 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2018.12.14 | 18:24

2

А нашият селски пръч от Банкя - кога?? Или с народ, прост като тиква, великият султан български ще дерибейства и унищожава България докрай?

2018.12.14 | 15:12

1

Най-бедната държава ,най -бедния народ ,най-голямата несправедливост, найго-ляма корупция най-много олигарсси разграбили държавата,найнисък стантарт на живот , а народа спинка като катарака с чизми и чака някой друг да му реши съдбата

Добави коментар

Водещи новини