Ирландският парламент даде зелена светлина на легалните аборти

  • 14 декември 2018 09:20

  • 413
  • 1
Ирландският парламент даде зелена светлина на легалните аборти
© Getty (архив)

Ирландският парламент прие закон, който разрешава абортите, седем месеца след референдума, на който жителите на островната държава отхвърлиха конституционната забрана на абортите, предаде АФП.

В текста се предвижда безусловно разрешаване на аборти до 12 седмици бременност, както и при опасност за живота или сериозен риск за здравето на бременната жена. Разрешава и аборт при аномалии на зародиша, който би довел до смъртта му преди раждането. Премиерът Лио Варадкар приветства решението на депутатите в Twitter. "Това е исторически момент за ирландките", написа той в системата за микроблогове.

"Това е действително исторически момент. Създава се възможност от януари 2019 г. да влезе в сила услугата по извършване на аборт. Това е начало на нова ера в здравеопазването за жените", заяви за в. "Айриш таймс" здравният министър Саймън Харис.

На 25 май над 66 процента от ирландците одобриха на референдум либерализацията на абортите - ново културно сътресение в ревностно католическата страна с население 4,7 милиона души, три години след узаконяването на еднополовите бракове.

Законът трябва да бъде подписан от президента Майкъл Хигинс, за да влезе в сила.

Последвайте канала на

БТА
413 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
ased

2018.12.14 | 10:06

1

и тука са разрешени от 56година и вижте до къде я докарахме. от 58 година се правят повече абортии от колкото деца се раждат, сиреч, избиват се повече от половината деца още преди да са се родили. спартанците ряпа да ядат.

Добави коментар

Водещи новини