Ирландският парламент даде зелена светлина на легалните аборти

Ирландският парламент прие закон, който разрешава абортите, седем месеца след референдума, на който жителите на островната държава отхвърлиха конституционната забрана на абортите, предаде АФП.

В текста се предвижда безусловно разрешаване на аборти до 12 седмици бременност, както и при опасност за живота или сериозен риск за здравето на бременната жена. Разрешава и аборт при аномалии на зародиша, който би довел до смъртта му преди раждането. Премиерът Лио Варадкар приветства решението на депутатите в Twitter. "Това е исторически момент за ирландките", написа той в системата за микроблогове.

"Това е действително исторически момент. Създава се възможност от януари 2019 г. да влезе в сила услугата по извършване на аборт. Това е начало на нова ера в здравеопазването за жените", заяви за в. "Айриш таймс" здравният министър Саймън Харис.

На 25 май над 66 процента от ирландците одобриха на референдум либерализацията на абортите - ново културно сътресение в ревностно католическата страна с население 4,7 милиона души, три години след узаконяването на еднополовите бракове.

Законът трябва да бъде подписан от президента Майкъл Хигинс, за да влезе в сила.

Коментари

  1. 2018.12.14 | 10:06

    и тука са разрешени от 56година и вижте до къде я докарахме. от 58 година се правят повече абортии от колкото деца се раждат, сиреч, избиват се повече от половината деца още преди да са се родили. спартанците ряпа да ядат.

  1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

EU

още

Анкета

Одобрявате ли оставката на Марк Рюте?

Одобрявате ли оставката на Марк Рюте?

Избрано от Интернет