Славчо Велков: Атентатът в Страсбург е отмъщение срещу държавата Франция

  • 12 декември 2018 17:42

  • 1535
  • 3
Славчо Велков: Атентатът в Страсбург е отмъщение срещу държавата Франция
© БТВ

Това е един необичаен акт, с изразена специфика, каза в предаването "Лице в лице" по БТВ експертът по контратероризъм и депутат от БСП Славчо Велков по повод снощната терористична атака в центъра на Страсбург, при която загинаха трима души, а 12 бяха ранени.

Извършителят е трябвало да бъде арестуван предния ден за опит за убийство и грабеж. Полицията го е изпуснала и тогава той решава да извърши нещо подобно. Показателно е, че той открива огън първо силите за сигурност, а не по случайни жертви. Може да се каже, че това е акт за отмъщение, сблъсък с държавата Франция. Прави впечатление, че той е бил достатъчно подготвен, въоръжен, коментира Велков.

Това може да се причисли към един особен вид градски тероризъм – криминален тероризъм, а не ислямски. Т.е. няма подбудители, той сам го прави. Бих го сравнил с атентата в Осло и с този в Тулуза, добави експертът.

Атентатът е с много висока степен на обществена опасност, защото нападателят е въоръжен и все още не е заловен. Той знае какво го чака и е възможно да отиде на вариант вземане на заложници. За мен не е ясно защо не е убил шофьора на такси, който го е возил, защото именно той даде доста информация за нападателя, каза Славчо Велков.

За пореден път системата за сигурност във Франция не реагира адекватно. Можем да кажем, че този акт има и особен политически отенък, защото се случва в много важен момент за президента Макрон, заяви депутатът от БСП.

По думите му твърде вероятно е всичко да завърши с куршум от снайперистка пушка в главата на атентатора от Страсбург.

Това е бъдещето на тероризма, особено в Европа. Ислямска държава е отслабена, но не е унищожена. Ислямска държава продължава да е изключително силна като ултраконсервативна идеология на територията на Европа, заяви експертът.

Според него България е точно толкова заплашена и уязвима от атентати, колкото другите европейски държави. Няма пряка информация за подготвящ се акт, но както се вижда, такава нямаше и за нападателя от Страсбург, така че трябва да бъдем в състояние поне да се минимизира ефекта от подобни действия, каза още Славчо Велков.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1535 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2018.12.12 | 21:06

3

За какво отмъщава бе мухльо?

2018.12.12 | 19:56

2

Ооооо ПРОСТОТИЯ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

2018.12.12 | 19:11

1

скриите шибания старшина от дс!!!!!!!!

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини