Правната комисия на ЕП одобри нови правила за събиране на доказателства по трансгранични дела

  • 12 декември 2018 16:34

  • 391
  • 0
Правната комисия на ЕП одобри нови правила за събиране на доказателства по трансгранични дела
© Gettyimages (архив)

На извънредно заседание правната комисия на Европейския парламент гласува с пълно единодушие за промяна на регламента за сътрудничеството между съдилищата при събирането на доказателства по граждански и търговски дела. Автор на текста е българският евродепутат Емил Радев. Новите правила ще осигурят по-ефективна рамка за трансгранично съдебно сътрудничество и ще направят директното събиране на доказателства по-лесно и сигурно.

„Събирането на доказателства по трансгранични дела е от решаващо значение за регулирането на взаимната правна помощ по граждански и търговски дела между държавите-членки”, бе категоричен Радев.

В хода на работата по досието, българският евродепутат направи и редица допълнителни пояснения в текста. Те се отнасят до определенията за съд по смисъла на регламента, въвеждането на възможност за събиране на доказателства от разстояние чрез съвременни комуникационни технологии, в това число видеоконференции, както и необходимостта да се гарантира прилагането на професионалната тайна в тези условия. Едно от нещата, за които Радев най-силно настояваше по време на дискусиите по досието бе необходимостта обработването и защитата на личните данни в съвременната технологична среда да бъдат напълно съобразени с изискванията на приетия не отдавна нов регламент за защита на личните данни.

Последвайте канала на

Владимир Василев
391 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини