Генералният секретар на Съвета на Европа: Във всеки един момент има риск от още терористични нападения

  • 12 декември 2018 14:49

  • 418
  • 3
Генералният секретар на Съвета на Европа: Във всеки един момент има риск от още терористични нападения
© gettyimages (архив)

Европа трябва да проявява решителност в борбата с тероризма и причините за него, защото във всеки един момент могат да се случат нови нападения, заяви днес генералният секретар на Съвета на Европа Турбьорн Ягланд, цитиран от ТАСС, съобщи БТА.

"Когато започнахме да се успокояваме, че броят на терористичните нападения намалява, вчерашните убийства послужиха като горчиво напомняне, че заплахата от тероризма в Европа е сериозна, а нападенията могат да се случат по всяко време", констатира той и допълни: "Трябва да проявим решителност в борбата с тероризма и неговите причини".

Ягланд подкрепи френските власти в усилията за защита на френските граждани и туристите, които пристигат в Страсбург.

"Уверен съм, че няма да позволите на терористите да завладеят прекрасните улици на Страсбург, неговите площади, те принадлежат на народа", добави той.

Генералният секретар изрази също съболезнования на роднините и близките на жертвите на нападението. Снощи 29-годишният жител на Страсбург Шериф Шекат откри стрелба на коледен базар в центъра на града. При това мъжът е трябвало да бъде задържан по-рано на същия ден по подозрение за участие в покушение за убийство и грабежи. В картотеката на Главното управление на вътрешната сигурност е имало сведения за нападателя, отбелязва ТАСС.

Двайсет и деветгодишният мъж е бил в затвор в Германия през 2016 и 2017 г. по обвинение в кражба, съобщи Ройтерс, позовавайки се на говорителката на германската криминална полиция. Нападателят е френски гражданин, добре познат на френските власти като радикален ислямист, съобщи говорителката.

Според нея германските власти си сътрудничат тясно с френските в издирването на заподозрения. Според последни данни при нападението в Страсбург снощи са загинали 2 души, а ранените са 13.

Последвайте канала на

БТА
418 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Истината

2018.12.12 | 15:50

2

Докъде ли, ще ни доведе, педерастията на, западна Европа!?!

един каза ....

2018.12.12 | 16:23

3

Докъде ли? Ми по ниско трудно се пада. На края Бога ще затрие Запада чрез ислямците който западняците сами си поканиха. Бе има Господ и той си знае работата ...

един каза ....

2018.12.12 | 14:56

1

абе хей! да не вземете сега да си помислите, че исляма не е религията на мирът и да осъдите исляма за случилото се! Ей ...Исляма е мирна и толерантна религия е това просто само са само случайни злополуки. Нищо особено, нали само неверници за пострадали, Какво пък толкова?

Добави коментар

Водещи новини