Арестуваха братята на атентатора от Страсбург

  • 12 декември 2018 13:33

  • 1522
  • 0
Арестуваха братята на атентатора от Страсбург
© Getty Images/Guliver (архив)

Френската полиция е арестувала двамата братя на нападателя, открил стрелбата в центъра на Страсбург, който все още е издирван. Единият от задържаните е бил под наблюдението на френското разузнаване заради радикална ислямистка пропаганда. Полицията е извършила проверки на всички адреси и си сътрудничи усилено с германските власти, допускайки, че нападателят може да се намира на германска територия. 

Трима души бяха убити, а 12 са ранените при стрелбата на коледния пазар в Страсбург, която френските власти определиха като терористичен атентат. Извършителят е идентифициран като 29-годишен мъж, разследван заради радикален ислям. Той е избягал от местопрестъплението и вероятно е ранен. 

След атаката нападателят е откраднал таксиметров автомобил, с който е избягал. За издирването му са мобилизирани около 350 души, сред които 100 полицаи, военни, а също така два хеликоптера, посочи на пресконференция тази нощ министърът на вътрешните работи на Франция Кристоф Кастанер, който пристигна в Страсбург. 

Под засилено наблюдение е и границата с Германия, тъй като не се изключва вероятността нападателят да се е насочил натам. Жителите на Страсбург го описват като град, който е нащрек. Ето какво разказа пред БНР жителка на града, чиѝто съпруг работи близо до мястото, на което е станала атаката: "Съпругът ми работи в ресторант вцентъра на града. След като се чуха изстрелите е пристигнала полиция и им е казала да затворят ресторанта. И те са го затворили, също са им казали да угасят светлините".

Нападението съвпада с провеждането на редовното месечно заседание на Европейския парламент. Снощи депутатите и намиращите се в сградата на парламента бяха принудени да останат в нея след полунощ по нареждане на силите за сигурност. Ние защитаваме демокрацията, като работим, каза тази сутрин председателят на Европейския парламент Антонио ТаяниАнтонио Таяни Антонио Таяни – италиански политик, от януари 2017 г. председател на Европейския парламент при откриването на пленарното заседание тази сутрин.

Трябва да реагираме точно обратното на тези, които искат да наранят демокрацията. Трябва да вървим напред, не трябва да променяме навиците си, затова снощи продължихме работата си в пленарната зала, приключихме в полунощ. Днес сме тук, за да продължим напред, защото силата на свободата и демокрацията печели срещу насилието, престъплението и тероризма, заяви Таяни.

Разбира се, трябва да променим Европа, но не и да я унижощаваме. Това е единственият начин да покажем, че силата печели срещу насилието и че силата на Европа ни закриля, каза още председателят на Европейския парламент.

Днес в Страсбург е обявен ден на траур.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1522 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини