Швейцария не зачете крайния срок на ЕС за двустранния договор

  • 07 декември 2018 21:13

  • 1888
  • 0
Швейцария не зачете крайния срок на ЕС за двустранния договор
© Pixabay

Швейцарското правителство съобщи, че ще настоява за повече политически консултации по проектодоговора, който регламентира връзките с Европейския съюз, предаде Ройтерс.

Така беше пренебрегнат ултиматумът на най-големия търговски партньор на страната да приключи обсъжданията до днес, за да няма санкции, отбелязва агенцията.

В изявление швейцарският кабинет каза, че голяма част от проектодокумента, по който беше преговаряно повече от 4 години, е в интерес на Швейцария, но засега ще се въздържи от парафирането на договора, защото все още има различия.

Въпросът ще бъде преразгледан идната пролет, след политически консултации, които биха помогнали да се анализира дали подписването на договора ще е в национален интерес, пише в комюникето.

Източници от ЕС казаха, че Брюксел ще забрани на базирани в ЕС банки и брокери да търгуват на швейцарските фондови борси след края на 2018 г., като наказателна мярка, ако до петък Берн не подкрепи ясно сделката. Това може да предизвика ответни мерки от страна на Швейцария, отбелязва Ройтерс.

Проектодоговорът задължава Швейцария да приеме правилата на общия пазар и да осигури по-ефективна система за разрешаване на спорове. ЕС също така се опита да смекчи швейцарските трудови правила, които защитават високите местни възнаграждения, навличайки си гнева на профсъюзите.

И традиционно проевропейската левица, и крайната десница, която е срещу ЕС, казват, че сделката накърнява твърде много швейцарския суверенитет.

Така четиристранната коалиция, която съставлява правителството, остава без мнозинство, което да одобри този политически "горещ картоф" преди изборите догодина, отбелязва Ройтерс.

Преговорите се усложняват от заплетените преговорите между Великобритания и ЕС за условията на развода. Европейската комисия не желае да е мека с швейцарците от страх да не даде допълнителни аргументи на привържениците на Брекзита, отбелязва още Ройтерс.

Някои швейцарци искат също да видят какво може да си извоюва Великобритания, преди да сключат своята сделка с ЕС.

Последвайте канала на

БТА
1888 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини