A.L.E.C.O.: Една хубава българска новина (видео)

  • 28 ноември 2018 19:53

  • 1493
  • 3
A.L.E.C.O.: Една хубава българска новина (видео)
© Novini.bg

Евродепутатът Андрей Новаков и еврокомисарят по цифрова икономика и общество Мария ГабриелМария ГабриелМария Иванова Габриел е родена на 20 май 1979 г. в Гоце Делчев.   През 1997 г. завършва Езикова отчетоха на пресконференция в Брюксел успеха на програмата A.L.E.C.O., предаде репортер на Novini.bg.

,,Моят съвет към младите предприемачи, които искат да създават стартъпи, е да го направят възможно най-бързо. Относно дигитаталните хъбове разполагаме с бюджет от 500 милиона евро до 2020 г. Бяха създадени три дигитални хъба, за да може повече хора да имат достъп до цифрови технологии и да получат обучение чрез тях. Защото днес е много важно да знаеш и бизнес модела. Така че инвестицията, която се прави, е тя да има максимални шансове да успее. Няма да успеем с цифровата трансформация, ако нямаме основни цифрови умения. В момента в Европа липсват 350 000 IT специалисти, които могат да нараснат и до 500 000, ако не се предприемат мерки'', обясни Габриел.

,,Имаме идея да се създаде нова програма – Цифрова Европа, чиято цел е да подпомогне младите предприемачи и те да избегнат сблъсък с административните пречки. Надявам се, че страните-членки ще подкрепят тази програма. Имаме нужда да развием капацитета си по отношение на скоростта, с която боравим с данните. Това е нещо, което може да бъде много полезно. Тепърва ще говорим за изкуствения интелект. В младите предприемачи забелязвам подход на ценности, на етика'', заключи българският еврокомисар.

,,Ако някой беше казал, че две години по-късно тази програма ще бъде първото българско предложение, което е прието и одобрено от ЕК, щях да го помисля за луд. Сигурен съм, че това име ще стане популярно във всички държави-членки от Общността. Това е програма, в която за 120 места се състезават 264 кандидати, а това само по себе си е много ясен индикатор, че това е ниша, в която хората имат потребност'', отбеляза евродепутатът Андрей Новаков и допълни, че новото поколение български предприемачи е продължение на родните индустриалци от 20-те и 30-те години на миналия век.

,,Всеки одобрен кандидат ще получи 1000 евро за месец, като той ще може да получи до 3800 евро до края на стажа си. За целта трябва да имаш идея за бизнес план. Това е достатъчно, за да заминеш и да почерпиш опит от водещите компании в Европа. В програмата са включени и страни извън Европа – САЩ, Сингапур и Израел. Така че нека да вземем най-доброто от практиките от целия свят. За моя радост 65 фирми се съгласиха да станат партньори по програмата и да участват в нея. Тези проекти не се ограничават от една или друга институция или мандат'', обясни още Новаков.

,,Радвам се, че тази идея беше припозната от всички останали и в парламента, и в комисията, и от потребителите. Сега имаме една хубава българска новина, заради която поне днес можем да си позволим да сме горди'', завърши евродепутатът.

Последвайте канала на

Novini.bg
1493 3

Коментари 3

Добави коментар
coki

2018.11.29 | 06:57

3

Цифровизация не трябва да има защото, тя води до изкривявания в човешкото общество и много сериозни последици за душите на хората. Мария Габриел гони успеха и заплатата,завършила е посредствен университет и не достатъчно подготвена за такива неща.

2018.11.28 | 22:50

2

какво значи ''стартъпи'' ? защо се правите на луди и използвате такива измислени американски ''тъпи'' думи? ''стартърпи'' да стартъпна майките ви .

2018.11.28 | 20:58

1

Мале, хора като Иван Богоров се мъчели да запазят езика с думи като драсни пали клечица. Сега дрисли като тази, използват думи като стртъп и дигитален хъб. Пази Боже сляпо да прогледа...

Добави коментар

Водещи новини