"Жълтите жилетки" във Франция призовават за нови протести на 1 декември

  • 25 ноември 2018 18:20

  • 600
  • 0
"Жълтите жилетки" във Франция призовават за нови протести на 1 декември
© Getty Images (архив)

"Жълтите жилетки" призовават да се премине към Трето действие от техните протести с демонстрации на 1 декември в Париж на "Шан-з-елизе", предаде Франс прес.

Те отново ще настояват правителството "да отмени данъците върху горивата" и заплашват, че ако това не стане, ще накарат президента Еманюел Макрон "да подаде оставка".

Броят на пострадалите при протестните акции вчера срещу по-високите налози на горивата във Франция нарасна до 30 души, съобщи парижката полиция.

Над 100 души са били задържани по подозрения в участие в безредици, които продължиха на "Шан-з-елизе" до късно вечерта. Според данни на полицията в демонстрациите снощи са участвали 8000 души, от които 5000 - на "Шан-з-елизе".

Преди време френските власти съобщиха, че от 1 януари 2019 година цената на бензина ще се повиши с 3 евроцента, а на дизеловото гориво - с 6,5 евроцента. Един от компонентите на по-високите цени е въвежданият от правителството екологичен данък за отделяните газове с парников ефект. Премиерът Едуар Филип каза, че правителството твърдо е решено да отстоява този данък въпреки всякакви протести.

Последвайте канала на

БТА
600 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини