Властите в Париж се готвят за предвидените за днес протести на "жълтите жилетки"

  • 24 ноември 2018 09:28

  • 920
  • 1
Властите в Париж се готвят за предвидените за днес протести на "жълтите жилетки"
© Getty Images/Guliver (архив)

Властите на френската столица се готвят за предвидените за днес протести на "жълтите жилетки" - движението, което се бори срещу повишаването на цените на горивата, съобщи ДПА. Преди една седмица в организираните главно чрез социалните мрежи демонстрации в цяла Франция се включиха около 283 000 души. В следващите дни на различни места имаше отделни по-малки протестни акции, включително блокиране на магистрали и складове с гориво.

Вътрешният министър на Франция Кристоф Кастанер заяви вчера, че тези, които стоят зад протестите, трябва "да поемат отговорност" и да уведомяват полицията за акциите, както е предвидено по закон. Някои от призивите, разпространявани чрез социалните мрежи, приканват демонстрантите да се съберат днес на централния парижки площад "Конкорд", недалеч от Елисейския дворец.

Властите предупредиха, че няма да позволят там да има протест и предложиха на недоволните да се съберат в зелените площи около Айфеловата кула, малко по-далеч от центъра. Според телевизия Бе Еф Ем, имайки предвид очакваните демонстрации, за поддържане на реда ще бъдат разположени около 3000 полицаи и жандармеристи.

Правителството на президента Еманюел Макрон, явно изненадано от мащаба на недоволството и популярността на движението на "жълтите жилетки", обеща да вземе мерки за подпомагане на шофьорите, но отказа да отмени планираното повишаване на данъка върху горивата с аргумента, че той е необходим за опазване на околната среда.

Последвайте канала на

БТА
920 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
De Gol

2018.11.24 | 11:24

1

El pueblos union...... .
Viva la France

Добави коментар

Водещи новини