Белгийският премиер Шарл Мишел: Искаме да намалим акциза върху бензина

Белгийският премиер Шарл МишелШарл МишелШарл Мишел – белгийски политик и премиер на страната. Шарл Мишел е роден на 21 декември 1975 г. в заяви, че целта на воденато от него правителство е постепенно да понижи акциза върху бензина и да увеличи ставката за дизела. Той направи това изявление седмица след началото на протестите срещу цените на горивата, довели до безредици и криза на отделни места.

"Цените на горивата са свързани с геополитическата обстановка, но и с целта на правителството да води природосъобразна данъчна политика", каза Мишел. Той добави, че е необходимо Белгия да се приспособи към изискванията на енергийния преход. "Догодина ще вложим повече средства в обществените превози. Работим за увеличаване на работните места и на покупателната способност", добави премиерът. По неговите думи хората имат неотменимо право да протестират, но случаите на насилие ще бъдат разследвани и виновните ще бъдат наказани.

Протестите в страната срещу повишаването на акциза на дизела и цените на горивата не стихват вече седми ден. Снощи бе съобщено, че за пръв път протестиращи са опитали да спрат работата на горивен склад в Брюксел. Полицията тази нощ се намеси по-решително и затвори цяла магистрала, за да може да разчисти барикадите около петролна рафинерия във Валония.

В последната година белгийските власти предприеха различни действия за прочистване на въздуха в големите градове, като една от мерките бе въвеждането на постепенна забрана за използването на стари дизелови автомобили. Същевременно общинските и държавните структури започват плавно преминаване към използването на електрически автомобили и автобуси. Мнозина са засегнати от тези промени, след като дълги години в Белгия купуването и използването на дизелови превозни средства бе насърчавано от държавата

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

EU

още

Анкета

Следите ли вота за президент на САЩ?

Следите ли вота за президент на САЩ?

Избрано от Интернет