Лидерът на шведската Партия на центъра се отказа да съставя правителство

  • 22 ноември 2018 13:59

  • 314
  • 0
Лидерът на шведската Партия на центъра се отказа да съставя правителство
© Getty (архив)

Лидерът на шведската Партия на центъра Ани Льооф обяви днес, че връща получения мандат за съставяне на правителство поради непреодолими различия между основните политически блокове в скандинавското кралство, предаде ДПА.

"При тази обстановка на несигурност в парламента, която имаме, едната страна трябва да проявява толерантност към другата, за да се намери решение и да имаме правителство. В момента няма условия за това", каза Льооф пред репортери в парламента. Парламентарните избори в Швеция на 9 септември доведоха до политическа безизходица между двата основни политически блока - единия начело с Шведската социалдемократическа партия (ШСДП), и втория на консерваторите. Нито един от двата блока няма мнозинство в 349-местния парламент, което затруднява съставянето на ново правителство.

Льооф заяви, че нито ШСДП, нито консерваторите са изразили желание да подкрепят правителство, начело на което не стоят те. Миналата седмица председателят на Риксдага (шведския парламент) Андреас Норлен връчи на Льооф проучвателен мандат за съставяне на правителство. Тя беше третият лидер, натоварен с тази задача. Очаква ся по-късно днес Норлен да обяви как ще действа по-нататък.

Миналата седмица лидерът на шведските консерватори Улф Кристерсон не получи вот на доверие в парламента, за да стане премиер, и с това и неговият опит да състави кабинет не успя.

Партията на центъра, която е традиционен съюзник на консерваторите, гласува против Кристерсон с мотива, че предложеното от него правителство щяло да бъде прекалено зависимо от крайнодясната популистка партия Шведски демократи (ШД). ШД са в позицията на балансьор в парламента, но другите партии изключиха варианта да работят с тях, отбелязва ДПА.

Последвайте канала на

БТА
314 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини