Мария Габриел, австрийският канцлер Курц и премиерите на Западните Балкани: Цифровизацията е мост, който ни сближава

  • 19 ноември 2018 15:19

  • 631
  • 1
Мария Габриел, австрийският канцлер Курц и премиерите на Западните Балкани: Цифровизацията е мост, който ни сближава
© Представителство на ЕК в България

По време на юбилейния 15-ти Виенски икономически форум във Виена, комисарят по цифровата икономика и общество Мария ГабриелМария ГабриелМария Иванова Габриел е родена на 20 май 1979 г. в Гоце Делчев.   През 1997 г. завършва Езикова проведе работна среща с премиери на Западните Балкани по покана на австрийския канцлер Себастиан Курц, съобщиха от пресцентъра на Представителството на Европейската комисия в България.

В срещата за обсъждане на регионалното сътрудничество и европейската интеграция на държавите от региона участваха комисарят по регионалната политика Йоханес Хан и премиерите и на шестте балкански държави - на Сърбия Ана Бърнабич, на Македония Зоран Заев, на Косово Рамуш Харадинай, на Черна гора Душко Маркович, на Албания Еди Рама и на Босна и Херцеговина Денис Звиздич.

Централно място в срещата на високо равнище зае въпросът за напредъка по основните приоритети на Цифровата програма за Западните Балкани, която беше предложена от българския еврокомисар и представена на Срещата на върха за Западните Балкани през месец май в София. Всички се обединиха, че цифровизацията е мост, който има силата да сближава и да служи като катализатор за модернизация на публичните услуги,  икономиката, обществото.

„За няколко месеца превърнахме намерението в план за действие. Това е още един пример за регионално сътрудничество. Цифровата програма за Западните Балкани е факт и от усилията на всички ни зависи да продължим да вървим с ускорени темпове за нейното изпълнение. Регионално споразумение за роуминга, разгръщане на широколентовия достъп до интернет, засилване на киберсигурността, модернизация на публичния сектор и инвестиции в цифрови умения са пет стълба на програмата, които трябва да приложим с конкретни стъпки“, заяви по време на срещата българският еврокомисар Мария ГабриелМария ГабриелМария Иванова Габриел е родена на 20 май 1979 г. в Гоце Делчев.   През 1997 г. завършва Езикова. Тя отбеляза също важността да се направи повече за стартъпите от региона, както и за малките и средни предприятия, и конкретно действие в тази посока е стартираната на Срещата на върха за стартъпите на 15 ноември Мрежа Startup Europe за Западните Балкани.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
631 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
ssd

2018.11.19 | 20:34

1

всички чипосани

Добави коментар

Водещи новини