Нападнаха свещеник с лютив спрей в Киев

  • 15 ноември 2018 15:59

  • 961
  • 3
Нападнаха свещеник с лютив спрей в Киев
© Gettyimages

Неизвестни нападатели хвърлиха рано тази сутрин коктейл "Молотов" по православна църква от 18-и век в Киев и нападнаха свещеник, предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес.

Говорител на Андрийвската черква, посветена на Свети Андрей Първозвани, каза, че запалителната бомба не е избухнала и не е нанесла щети на сградата. По думите на говорителя архиепископ Евстрати четиримата според полицията нападатели са напръскали свещеника с лютив спрей.

"Виждаме, че копиеносците на Москва отправят "ясни намеци" за сплашване на представителите на Вселенския патриарх", добави духовникът.

Андрийвската черква е построена в края на 18-ия век по проект на прочутия италиански архитект Бартоломео Растрели. Бароковата сграда се извисява на горната част на склон, който е най-популярната туристическа атракция в Киев.

Украинските власти предоставиха черквата на разположение на Вселенския патриарх Вартоломей, докато тече процедурата по даване на автокефалия на украинската православна църква, тоест отделянето ѝ Руската православна църква. Руската патриаршия и Кремъл реагираха гневно на решението на Вселенския патриарх Вартоломей, който е смятан за "пръв сред равните" йерарси в източното православие.

Последвайте канала на

БТА
961 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
гост

2018.11.15 | 21:16

3

хахоли гадни все русия ви е виновна

асд

2018.11.15 | 16:15

1

18 век в коя държава е бил киев, коя държава е дала парите за построяването и??? вероятно украинската или гръцката.

2018.11.15 | 16:54

2

КиеванРус е съществувала като държава още преди да се роди Русия като име.

Добави коментар

Водещи новини