ЕС е готов да вземе ответни мерки, ако САЩ наложат допълнителни мита на автомобилния му сектор

  • 15 ноември 2018 06:50

  • 994
  • 0
ЕС е готов да вземе ответни мерки, ако САЩ наложат допълнителни мита на автомобилния му сектор
© Фейсбук/Cecilia Malmström

Европа е готова да предприеме ответни мерки, ако администрацията на Тръмп наложи допълнителни мита върху автомобилния ѝ сектор, предупреди европейският комисар за търговията Сесилия Малмстрьом, цитирана от Ройтерс.

"ЕС има готов списък с мита, ако американците обмитят колите", заяви тя след среща във Вашингтон с постоянния търговски представител на САЩ Робърт Лайтхайзър.

Малмстрьом каза, че евентуалните европейски ответни мита може да засегнат всички сектори и спомена конкретно колите, земеделието и индустриалните продукти. "Надяваме се обаче да не стигне дотам", отбеляза тя.

Малмстрьом напомни, че страните от ЕС вече "са пострадали от мита върху алуминия и стоманата".

"Смятаме, че тези мита са напълно неоправдани и взехме мерки за балансирането им", каза тя. "Ще направим същото, ако бъдат въведени мита върху автомобилния сектор", подчерта Малмстрьом, но все пак спомена, че има напредък в разговорите ѝ с Лайтхайзър.

Очаква се скоро търговското министерство на САЩ да предаде на Белия дом доклад дали е целесъобразно да се налагат мита върху автомобилите от ЕС.

Малмстрьом увери, че ЕС е готов да договори търговско споразумение със САЩ, но само за индустриални продукти, включително автомобилния сектор. Тя повтори, че земеделието няма да е включено в подобни преговори въпреки искането на американската администрация.

Не се очаква обаче рамката на такива търговски преговори да бъде определена преди началото на следващата година, тъй като службата на търговския представител на САЩ трябва да завърши процеса на консултации с Конгреса, а ЕС трябва да получи зелена светлина от своите страни членки за започване на преговори.

Последвайте канала на

БТА
994 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини