Принц Чарлз на 70 години (снимки)

Принц Чарлз навършва 70 години и все още е престолонаследник - роля, която му е отредена като дете, предадоха световните информационни агенции.

Когато стане крал след смъртта на майка си кралица Елизабет IIЕлизабет IIЕлизабет II (на английски: Elizabeth II), пълно име Елизабет Александра Мери (Elizabeth Alexandra Mary) е кралица и, принц Чарлз ще е чакал най-дълго в сравнение с предшествениците си да оглави кралското семейство с 1000-годишни традиции.

Някои монархисти се опасяват, а републиканците се надяват, че принц Чарлз няма да е добър крал. Почитателите му разчитат мъдростта му, предпазливостта му и загрижеността му за околната среда да му спечелят обществена подкрепа. Качествата на принц Чарлз обаче са засенчени от отношението му към първата му съпруга принцеса Даяна и скандалния им развод. Тя беше любимка на нацията и много хора още са враждебно настроени към втората му съпруга Камила.

Чарлз Филип Артър Джордж, принц на Уелс, херцог на Корнуол, херцог на Ротси, граф на Карик, барон на Ренфру, граф на Честър, лорд на Айълс, принц на Шотландия, е роден в Бъкингамския дворец на 14 ноември 1948 г. Той е на четири години, когато умира дядо му Джордж Шести и майка му става кралица. Принц Чарлз мрази отдалеченото си шотландско училище, но е първият престолонаследник, който завършва университет - Кеймбридж.

Принц Чарлз е обявен за принц на Уелс (наследник на британския престол) на тържествена церемония през 1969 г. Той е престолонаследник още от четиригодишен, когато майка му се възкачва на трона. Макар и на 92 години, кралица Елизабет Втора е в добро здраве и няма никакви планове да абдикира. През януари 2006 г. обаче тя му прехвърля някои от официалните си функции. Той я придружава в пътуванията в чужбина или я представлява.

Рекордът му по чакане за короната е 66 години. До 21 април 2011 г. той принадлежи на крал Едуард Седми (1841 - 1910), син на кралица Виктория. Той трябва да чака за престола 59 години, 2 месеца и 13 дни. Когато принц Чарлз се възкачи на трона, ще подобри възрастовия рекорд на Уилям Четвърти (1765 - 1837), който става крал на 64 години, 10 месеца и 5 дни.

Всички - и привърженици и недоброжелатели, признават, че принц Чарлз е отдаден на официалните си задължения. Работният му ден започва със закуската и свършва в полунощ. Почивни дни няма.

В личния си живот принц Чарлз обича изкуствата, театъра, литературата, поп музиката. Голям фен е на Ленард Коен. Най-щастлив е в градината си, обича Шекспир, рисува акварели, писал е детски книги.

Каузите, които подкрепя, са осигуряване на работа на младите, диалог между хората с различни вяри, опазването на околната среда. Принц Чарлз е патрон на повече от 420 организации, сред които британският Червен кръст, Световният фонд за дивата природа, президент е на Кралската Шекспирова компания и на Кралския балет.

Най-голям минус за принц Чарлз в очите на британците е разводът му с принцеса Даяна и последвалата му женитба с Камила през 2005 г. Мнозина обвиняват именно Камила за провала на брака му.

Анкета от януари тази година показа, че принц Чарлз е любимият представител на кралското семейство едва за 9 процента от британците. 54 процента имат добро мнение за него, а 24 процента - лошо.

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

EU

още

Анкета

Какъв ще бъде президентският мандат на Джо Байдън?

Какъв ще бъде президентският мандат на Джо Байдън?

Избрано от Интернет