Херман ван Ромпой ще бъде преизбран за втори мандат за президент на ЕС

  • 22 февруари 2012 09:16

  • 724
  • 1
Херман ван Ромпой ще бъде преизбран за втори мандат за президент на ЕС
© gettyimages

Президентът на Европейския съюз, белгиецът Херман ван РомпойХерман ван Ромпой Херман ван Ромпой (по-правилно Ромпьой) белгийски политик. Роден на 31 октомври 1947 г. в, почти сигурно ще бъде избран за втори мандат със срок две години и половина идната седмица на срещата на лидерите на страните от ЕС, съобщават дипломатически източници, цитирани от АФП.

За него има консенсус, никой не е изразил друго мнение, а и няма друг кандидат, посочил дипломат пред АФП. Решението трябва да бъде взето на 1 март, на вечеря в първия ден на срещата в Брюксел на държавните и правителствени ръководители на страните от ЕС. Датската министър-председателка Хеле Торнинг-Шмит завършва консултациите с 27-те страни по въпроса за избор на нов президент на ЕС.

64-годишният Херман ван РомпойХерман ван Ромпой Херман ван Ромпой (по-правилно Ромпьой) белгийски политик. Роден на 31 октомври 1947 г. в е първият председател на Европейския съвет (държавните и правителствени лидери на ЕС) - както се нарича официално постът му. Той бе избран в края на 2009 г., когато бе създаден постът по силата на Лисабонския договор и мандатът му изтича през май. Ромпой избягва светлините на прожекторите и на драго сърце ги отстъпва на германската канцлерка Ангела МеркелАнгела МеркелАнгела Меркел - германски политик, канцлер на ФРГ. Родена на 17 юли 1954 г. в Хамбург. Семейството се и на френския президент Никола СаркозиНикола Саркози   Никола Саркози - Политик и президент на Франция (2007-2012 г.). Роден в Париж на 28 януари 1955 г. в, които подкрепиха избирането му през 2009 г., посочва АФП. Слабо познат за широката общественост, той се изяви като опитен стратег зад кулисите при трудното управление на дълговата криза в еврозоната. В Брюксел има слухове за скрито съперничество между Ромпой и председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу, но тези слухове редовно биват опровергавани, добавя АФП

Последвайте канала на

БТА
724 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2012.02.22 | 09:35

1
този много напираше да ни вкара в Шенген, да го видим и сега

Добави коментар

Водещи новини