Разследват държавна компания в Испания за оръжейните доставки за Саудитска Арабия

  • 12 ноември 2018 10:18

  • 383
  • 0
Разследват държавна компания в Испания за оръжейните доставки за Саудитска Арабия
© Pixabay

Разследване на Върховния съд на Испания е показало, че държавната компания „Дефекс“ е приемала подкупи и незаконни комисионни за 11 договора за доставка на военно оборудване на Саудитска Арабия.

Общата стойност на средствата възлиза на 48 милиона евро.

Компанията е обект на проверка за поддържане на „систематичен модел на престъпно поведение" в продължение на повече от две десетилетия. Пояснява се, че осем от сделките с Рияд са били за доставка на различни видове боеприпаси, а останалите три - за резервни части за бойните танкове AMX-30 на саудитската армия.

Разследването срещу „Дефекс“, 51% от която е държавна собственост чрез холдинговото дружество СЕПИ (останалите 49% се контролира от частни оръжейни компании), е стартирано през 2014 г., когато властите са разкрили информация за подозрителна продажба на полицейско оборудване в Ангола.

От намерени фактури става ясно, че допълнителните пари са били разпределени между държавните служители в африканската държава, испанските изпълнители и техните посредници. По-натам следователите са открили нередности в продажбата на отбранително оборудване за други страни, включително за Саудитска Арабия.

Последвайте канала на

Novini.bg
383 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини