Гърция спира кранчето на поповете?

  • 07 ноември 2018 13:50

  • 1327
  • 3
Гърция спира кранчето на поповете?
© Getty (архив)

Гръцките попове вероятно ще останат без пари от държавната хазна.

Премиерът в Атина Алексис ЦипрасАлексис ЦипрасАлексис Ципрас – гръцки политик и премиер на страната от януари 2015 г. Ципрас е роден на 28 юли и водачът на Еладската православна  църква архиепископ Йероним постигнаха споразумение за промяна в закон от 1939 г. Нормативният акт отпреди почти 70 години задължаваше държавният бюджет да дава заплати на православните свещенослужители и техните помощници. Към днешна дата получаващите пари от хазната са около 10 000 души. Със спирането на финансовото кранче на църквата гръцкият бюджет ще може да спестява  занапред приблизително 200 млн. евро годишно.  

Споразумението между Ципрас и Йероним е част от радикална реформа, обявена от кабинета. На 2 октомври премиерът заяви, че правителството му ще инициира промени в Конституцията, които ще отделят църквата от държавата. Медии в южноевропейската страна, чието население над 90 процента се определя  като православно, определиха идеите на левия премиер като революционни.

Договорът трябва да се одобри от кабинета, парламента и Синода. Организация на поповете обаче се обяви категорично против промяната на закона. "Това решение е взето еднолично от страна на Йероним. Ние сме готови да стачкуваме", заяви председателят на асоциацията на православните свещеници отец Георгиос Селис, цитиран от нюзру.

 

Последвайте канала на

Валери Зайцев
1327 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Миро

2018.11.07 | 14:13

1

Много зле за гърците. Вярата ги е съхранила такива през вековете. И понеже това не е изгодно някому да са единни, сега ще им отрежат редица възможности . Целта е ясна- разделяй - владей, като българите .Няма един с един единомислие. После ще ги правят и тях джендъри, ГМО идиоти и всякакви други чужди на нормалността даваща им сила досега.

kolxo

2018.11.07 | 17:38

3

Те са открили джендърите преди 23 века. Не ги мисли. До сега живяха на гърба на ЕС, ще измислят и занапред как да го правят. А ние ще плащаме и си траем.

Ulia

2018.11.07 | 14:28

2

Глупости. премиерът е ляв и комунист, а Гърция въобще не познаваш.

Добави коментар

Водещи новини