Кандидат за наследник на Меркел отхвърля обвинения за конфликт на интереси

  • 02 ноември 2018 06:46

  • 699
  • 0
Кандидат за наследник на Меркел отхвърля обвинения за конфликт на интереси
© gettyimages (архив)

Германският консервативен политик Фридрих Мерц, който е сред претендентите да наследи Ангела МеркелАнгела МеркелАнгела Меркел - германски политик, канцлер на ФРГ. Родена на 17 юли 1954 г. в Хамбург. Семейството се като лидер на Християндемократическия съюз, отхвърли критиките, свързани с работата му във финансовия сектор, предаде ДПА. 

В интервю за авторитетния баварски вестник "Зюддойче цайтунг", които предстои да бъде публикувано днес, той осъди спекулативните сделки с акции, които се извършват около изплащането на дивиденти с цел да се укрият данъци върху капиталовите печалби. Мерц каза, че това е мамене на данъкоплатците и го нарече "напълно неморално". "Това е моето мнение по въпроса и аз винаги съм го изразявал", подчерта той.

По-рано антикорупционната организация "Трансперънси интернешънъл" заяви, че Мерц трябва да отговори на въпроси за своята бизнес дейност.

Трябва да "обясни на членовете на ХДС как е настоявал за корпоративна социална отговорност на клиентите си на различните си постове във финансовата сфера, например като член на надзорния съвет на частната банка HSBC-Германия, замесена в измами с изплащане на дивиденти", каза председателката на "Трансперънси" Еда Мюлер пред ДПА. Той трябва да покаже как ще използва опита си в подкрепа на политиките, насочени към общото благо, каза тя. 

Мерц, който е юрист, бивш депутат в Бундестага и лидер на консерваторите там, е работил в юридическа фирма след оттеглянето си от политиката през 2009 г. и заема отговорни постове в няколко компании. 

Хазните в редица държави от ЕС бяха лишени от значителни постъпления от данъка върху печалбата чрез измамни схеми. Компаниите, замесени в тази практика, бяха принудени да върнат милиарди евро неплатени данъци. 

Последвайте канала на

БТА
699 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини