Меркел прави опит да заздрави крехката си коалиция след поражението в Хесен

  • 29 октомври 2018 09:53

  • 791
  • 5
Меркел прави опит да заздрави крехката си коалиция след поражението в Хесен
© gettyimages

Германският канцлер Ангела МеркелАнгела МеркелАнгела Меркел - германски политик, канцлер на ФРГ. Родена на 17 юли 1954 г. в Хамбург. Семейството се ще се опита да заздрави крехката си коалиция, чието положение е повече от когато и да е висящо след болезнения удар, понесен от двете големи партии в нея на изборите в германската провинция Хесен, провели се вчера, съобщава Франс прес.

Очаква се канцлерът Меркел да направи изявление в 13:00 ч. местно време в Берлин.

Най-спешното за нея е да попречи на социалдемократите, които са на ръба на вътрешното разделение, да напуснат управляващата коалиция. Подобно нещо ще означава край на правителството, предсрочни избори и много вероятно край на политическата кариера на Меркел, отбелязва БТА.

Двете водещи управляващи партии в коалицията - Християндемократическият съюз на Меркел и Германската социалдемократическа партия понесоха вчера тежки загуби на вота в Хесен, който беше нещо като тест за политиката на Меркел и екипа й в Берлин. ХДС излезе на първо място, но според окончателните резултати с едва 27 процента, което е отстъпление с 11 пункта в сравнение с изборите там през 2013 г. Сходно намаляване на процентите има и за ГСДП, която спечели едва 19,8 процента. Зелените удвоиха резултата си и постигнаха 19,8 процента, а крайната десница Алтернатива за Германия успя да влезе в последния провинциален парламент, в който досега нямаше присъствие, като спечели 13,1 процента.

Вчера лидерката на ГСДП Андреа Налес заплаши с напускане на коалиционното правителство, освен ако не бъдат дадени бързи гаранции за по-доброто функциониране на кабинета, подкопаван от месеци от вътрешни раздори, по-специално по миграционния въпрос. Симпатизанти на ГСДП казват, че предпочитат тя да излезе в опозиция, защото сега, когато е в кабинета, доверието в нея продължава да спада.

Същевременно популярността на Меркел продължава да намалява, а кадри от нейната партия призовават канцлерката да подготви свой приемник. Канцлерката ще бъде подложена на тест в началото на декември по време на конгрес на ХДС, където тя досега имаше намерение да се кандидатира отново за лидерския партиен пост, който тя възприема като неделим от канцлерския. Но под натиска, на който е поставена, Меркел може и да се откаже от това.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
791 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
ЯЯ

2018.10.29 | 16:17

5
Време е тая да хване куките и преждата .
Българин

2018.10.29 | 10:43

4
Ако не си разбрала още , ще ти кажа - всичко стана заради маймуните , които покани !!!!!
Stamat

2018.10.29 | 10:29

3
С всекидневни побоища и изнасилвания от организирани банди на "бежанци", никога, ама никога няма да заздрави коалицията! Германия не е това, което хората си представят. Сега е място на нездрави сили и подтискане на нормалните!

2018.10.29 | 10:25

2
абе шашкъни, защо не бачкат лайковете в цензурирания ви сайт!??!?

2018.10.29 | 10:18

1
лелче, бегай се!

Добави коментар

Водещи новини