Мъж опита да открадне препис на Великата харта на свободите във Великобритания

  • 26 октомври 2018 18:00

  • 705
  • 0
Мъж опита да открадне препис на Великата харта на свободите във Великобритания
© gettyimages (архив)

Един 45-годишен мъж е бил арестуван по подозрение в опит да открадне от катедралата в Солсбъри оригинално копие на Великата харта на свободите (Magna Carta Libertatum), известна като Магна харта. Това съобщи днес британската полиция, цитирана от Ройтерс.

Според съобщението вчера вечерта е била активирана аларма, когато престъпникът опитал да счупи стъклената кутия, съдържаща ценния документ от 1215 г.

"Един мъж, отговарящ на описанието, дадено от очевидец, бе арестуван за опит за кражба, притежание на нападателно оръжие и престъпно нанасяне на щети", се казва в съобщението на полицията в югозападното английско графство Уилтшър, предаде БТА.

Пергаментът, който е един от четирите запазени оригинални преписа на Магна харта, не е пострадал при опита да бъде отмъкнат, добавиха от полицията.

Великата харта на свободите е един от най-важните ръкописни документи в английската история.

Той гарантира гражданските права, произволно нарушавани преди подписването му от средновековните крале. Сред останалите права, гарантирани от хартата, е правото на справедлив съдебен процес.

Крал Джон с прозвище Безземни (John Lackland) се съгласява да постави печата си върху документа, за да сложи край на бунта на бароните в кралството.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
705 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини