Евреи от Острова напират за германски паспорти заради Брекзит

  • 23 октомври 2018 15:16

  • 3560
  • 1
Евреи от Острова напират за германски паспорти заради Брекзит
© Getty (архив)

С почти 40 пъти са се увеличили заявленията за германско гражданство, подадени от британски евреи, написа лондонският в. Гардиън.

Според статистиката във Федералната република, цитирана от изданието, властите в Берлин през 2015 г. са получили 43 молби. Две години по-късно документите са били 1664. Причината за наплива се обяснява с очакваното през следващата година излизане на Великобритания от Европейския съюз (Брекзит). Две трети от евреите на Острова се обявиха против това Обединеното кралство да прекрати почти  40-годишното си членство в ЕС на референдума през лятото на 2016 г.

Искащите германско гражданство се възползват от разпоредба в конституцията на Федералната република. Основният закон позволява на всички хора, загубили гражданството си заради преследвания по етнически, религиозни и/или политически причини от 30 януари 1933 до 8 май 1945 г. (от идването на Адолф Хитлер на власт до края на Втората световна война), и техни потомци да получават германското гражданство.

Според Гардиън от това положение в конституцията на Германия се е възползвала една от малкото жени-равини в света Джулия Нойберг, която е и член на Камарата на лордовете (горната камара на британския парламент). Майката на Нойбрег е избягала от Третия райх на Острова през 30-те години на ХХ век.

 

Последвайте канала на

Валери Зайцев
3560 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Адолф Хитлер

2018.10.23 | 15:36

1
Скоро....много скоро тези къдрици ще горят отново в огъня на справедливостта

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини