ЕК ще разгледа на 13 ноември докладите за напредъка на България и Румъния

  • 22 октомври 2018 13:55

  • 642
  • 1
ЕК ще разгледа на 13 ноември докладите за напредъка на България и Румъния
© Pixabay

Европейската комисия ще разгледа на 13 ноември докладите за напредъка на България и Румъния по механизма за сътрудничество и проверка. Това съобщи на пресконференция говорител на комисията.

Той заяви, че ЕК приканва Румъния да вземе предвид препоръките на Венецианската комисия. Преди дни комисията към Съвета на Европа препоръча властите в Букурещ да потърсят широко обществено съгласие по подготвяните промени в Наказателния и Наказателно-процесуалния кодекс. Според Венецианската комисия предвижданите промени значително отслабват ефективността на съдебната система в борбата срещу корупцията и организираната престъпност.

Говорителят припомни, че неотдавна зам.-председателят на ЕК Франс Тимерманс предупреди за готовността докладът за Румъния да съдържа оценки на двата законопроекта. Ще бъдем далтонисти в оценките си, посочи днес говорителят по повод предстоящото румънско председателство на Съвета на ЕС от началото на следващата година и насрочената за Сибиу среща на европейските държавни и правителствени ръководители през май.

Последвайте канала на

Нора Виткова
642 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2018.10.22 | 14:32

1
Къв напредък с тези 3% икономически растеж даже в момента Румъния изпреварва Турция ние сме на нивото Нигерия и Судан.

Добави коментар

Водещи новини