Извадиха ислямистки топпроповедник от лондонски затвор (видео)

  • 19 октомври 2018 11:36

  • 226
  • 0
Извадиха ислямистки топпроповедник от лондонски затвор (видео)
© Getty (архив)

Радикалният мюсюлмански проповедник Анджем Чудари излезе от лондонски затвор предсрочно, предаде Би Би Си.

Ислямисткият свещеник, който през 2016 г. получи присъда от пет години лишаване от свобода по Закона за борба срещу тероризма, бе изваден от място за изтърпяване на наказанията в източната част на британската столица. Той под засилена полицейска охрана бе закаран в хостел, в който живеят хора с условни присъди.

Чудари сключи сделка с властите. Той срещу освобождаването си се задължи да не проповядва и да не посещава определени джамии, да не напуска територията на Обединеното кралство, в споразумението също е включена кауза, според която всичките контакти на 51-годишния мъж (физически, телефонни и през интернет) да бъдат одобрявани от британските специални служби. При нарушение на едно или повече условия той ще се върне в затвора за доизлежаване на присъдата си до 2021 г., която може да бъде удължена с още пет години.

Радикалният проповедник стана обект на разследване през 2013 г. Тогава той нарече убийците на британския войник Ли Ригби  - Муджахид Абу Хамза и Исмаил Ибн Абдулаи герои. Чудари излежаваше присъдата си в затвор в района "Уулуич", лондонският квартал, където бе заклан Ригби.

Британският в. "Дейли мейл" отправи остри критики към властите заради пускането на проповедника. Свободата на терориста ще струва на данъкоплатците 2 млрд. паунда, написа изданието в заглавие. Премиерът на Обединеното кралство Тереза МейТереза Мей Тереза Мей - британски политик Тереза Мей (по баща Брейзър) е родена на 1 октомври 1956 г. в защити споразумението. "Хората, които са предприели тази мярка, са професионалисти", заяви тя.

 

Последвайте канала на

Валери Зайцев
226 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини