Лиляна Павлова присъства на откриването на Китайския инвестиционен форум в Прага (снимки)

  • 16 октомври 2018 16:56

  • 2120
  • 4
Лиляна Павлова присъства на откриването на Китайския инвестиционен форум в Прага (снимки)
© Пресцентър

„Инициативата „Един пояс, един път“ отваря нови възможности за насърчаване на инвестициите и търговското сътрудничество. Участието на България и на страните партньори от формата е от взаимна полза. Отдаваме значение на разширяването на свързаността с Китай, като считаме, че тя трябва да бъде развита не само по отношение на транспорт и инфраструктура, а и в редица други сфери като индустрия, селско стопанство, енергетика, образование и култура, туризъм, информационни технологии“.

Това каза министърът за Българското председателство на Съвета на ЕС Лиляна ПавловаЛиляна Павлова Лиляна Павлова Николова е министър за Българското председателство на Съвета на ЕС 2018. Родена при откриването на Китайския инвестиционен форум в Прага днес, предадоха от пресцентъра на Министерството за Българското председателство на Съвета на ЕС 2018.

Министър Павлова е сред почетните участници в срещата, която се провежда под мотото: „Възможности и предизвикателства в сътрудничеството между 16+1“ и под патронажа на президента на републиката г-н Милош Земан. Организатори и домакини на събитието са Чешко-китайската камара за сътрудничество и Китайският Център за Икономическо Сътрудничество – CECC.

„Страната ни иска и може да заеме своето достойно място в инициативите за сътрудничество с Китай като страна с потенциал за транспортен и логистичен хъб, възползвайки се от своето стратегическо разположение между Европа и Азия. Ние ще търсим синергия между тази инициатива, „16 + 1“, платформата за свързаност между Европа и Китай, европейската транснационална транспортна мрежа“, каза министърът за Българското председателство. Според нея България има потенциал да участва в инициативата „Един пояс, идин път с изграждането на знакови инфраструктурни проекти като: автомагистрала „Хемус”, ж.п. линия Варна-Русе, автомагистрала „Черно море”, тунелът под Шипка, отсечката Русе – Свиленград, икономическа и индустриална зона Стара Загора. Проектите: АМ „Хемус”, АМ „Черно море” и ж.п. линията Варна-Русе са включени в Платформата за свързаност ЕС-Китай от 2017 г.

Като конкретен резултат от сътрудничеството ни с Китай през м. юли в София беше подписано рамково споразумение за 1.5 млрд. евро между Българската банка за развитие и Китайската банка за развитие, което предвижда финансиране за следващите 5 години в рамките за инициативата “Един пояс, един път”, припомни министър Павлова. Китай предоставя на страните от Централна и Източна Европа, които участват в формата 16+1, 2 млрд. евро, като около 75% от тях са насочени към България. Тези средства ще бъдат използвани за двустранни заеми от КБР към ББР и финансиране на различни проекти.

“За нас като член на ЕС е важно да бъдат опазени политическите и икономически интереси, цели и ценности на Съюза - трудови, социални и 2 екологични стандарти и устойчивост, прозрачност, пазарни правила, равно третиране и достъп“, посочи тя.

По време на форума министърът изтъкна и добрите възможности, които страната ни предлага за осъществяване на инвестиции, като ниски данъчни ставки и облекчения, образована работна среда, развити индустриални зони и др. Пред участниците в инициативата в Прага министърът за Българското председателство представи и проекта за създаването на Глобален партньорски център в София, който ще предоставя консултации и обучения за насърчаване на икономическото сътрудничество в рамките на формата „16+1“. Центърът ще насърчава сътрудничеството с Китай по начин, който кореспондира и следва нормите и законодателството на Европейския съюз, като от неговите услуги ще могат да се ползват както европейски фирми, които искат да достигнат китайските пазари, така и китайски икономически субекти, които търсят възможност за инвестиране в Европа“, обясни тя.

Последвайте канала на

Владимир Василев
2120 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2018.10.16 | 22:56

4
Какво точно работи тази свръхкорумпирана свиня ?
Свинята Пиги

2018.10.16 | 22:03

3
Сестро Лили , вместо да ходим по нерези , ти си затътри задника чак в Прага !
wzipou

2018.10.16 | 18:29

2
още ли не се насити ,,,,да крадеш иииии-----
fashion

2018.10.16 | 17:54

1
кво са я правили - свинско в сладокисел сос ли?

Добави коментар

Водещи новини